Spanje verzamelt locatiegegevens van mobiele telefoongebruikers

door admin
Spanje verzamelt locatiegegevens van mobiele telefoongebruikers

Met deze gegevens wil het INE meer inzicht hebben in de woonplaats en de verplaatsingen van de Spanjaarden. Miljoenen klanten van de drie providers worden door middel van het bijhouden van de locatiegegevens getraceerd.

Onderzoek verspreid over een jaar

Het gaat om de eerste fase van een groot onderzoek. De tweede fase is gepland op verschillende feest- en vrije dagen: 24 november, 25 december en een paar dagen in de zomer; 20 juli en 15 augustus. Op deze dagen houdt het INE de locatie van klanten van Movistar, Vodafone en Orange bij van 00:00 uur tot 06:00 uur. Zo heeft het INE zicht op het woonadres van (het overgrote deel van de) klanten. En vervolgens trackt het INE de locatie van deze klanten tussen 09:00 uur en 18:00 uur.

Met dit onderzoek wil INE een aantal vragen beantwoorden: Zijn er trends of patronen te zien in het aantal verplaatsingen of de locatie van de verplaatsingen? Zijn er verschillen te zien tussen gewone werkdagen en feest- en vrije dagen?

Onderzoek volledig anoniem

De verzamelde informatie wordt niet per nummer of individuele klant geregistreerd. “Het INE richt zich alleen op aantallen verplaatsingen van mobiele telefoons op bepaalde plekken. Er komen geen namen of telefoonnummers aan te pas en deze worden dan ook niet geregistreerd.” Dit meldde communicatie-directeur van het INE, Donald Peña, afgelopen oktober aan nieuwssite 20minutos.

Hij vervolgt zijn verhaal: “Dit onderzoek is niet in strijd met privacywetten en voldoet aan alle Europese wet- en regelgeving en de regels die zijn opgelegd vanuit het Spaanse agentschap voor gegevensbescherming (AEPD).” Laatstgenoemde heeft ook meegewerkt aan het opzetten van het onderzoek en het verschaffen van informatie en richtlijnen waaraan het INE moet voldoen.

Is er een mogelijkheid om niet mee te doen aan dit onderzoek?

Het uitzetten van het GPS-signaal van de telefoon heeft geen effect aangezien de apparaten altijd verbonden zijn met telefonie-antennes. De informatie wordt niet via satellieten geregistreerd. Klanten van Orange kunnen het stopzetten van het verzenden van geanonimiseerde gegevens aanvragen per mail of per post. Klanten van Vodafone kunnen dit doen via de Vodafone-app. Deze optie wordt niet geboden aan klanten van Movistar. De enige optie voor klanten van deze provider is om de telefoon in vliegtuigmodus te zetten of volledig uit te schakelen op de data waarop het onderzoek plaatsvindt.

Dit vind je misschien ook leuk