Nieuw bewijs in macrozwendel rond paardenvlees in Spanje

door admin
Nieuw bewijs in macrozwendel rond paardenvlees in Spanje

De operatie Gazel betreft een macrozwendel in paardenvlees en heeft inmiddels vertakkingen in tientallen landen. Er zijn circa 65 verdachten waaronder fokkers, vleesbedrijven, dierenartsen en slachthuizen. Het brein achter de delicten Johannes Fasen werd door de Franse en Belgische autoriteiten gezocht vanwege het leiden van een criminele organisatie die paardenvlees dat ongeschikt is voor menselijke consumptie wel als zodanig verhandelde.

De organisatie blijkt nu ook paardenvlees achter te hebben gehouden dat was besteld voor de katachtigen in de dierentuin van Vigo in Noord-Spanje en dit door te hebben verkocht als vlees voor menselijke consumptie aan supermarkten in andere Europese landen.

Dit paardenvlees was afkomstig van een gemeentelijk slachthuis in Toreno (León). Hier werden vaak zieke paarden afkomstig uit Noord-Spanje en Portugal geslacht die niet de vereiste hygiënische keuringen hadden ondergaan. Dat slachten gebeurde ’s nachts buiten de reguliere openingstijden zonder dat het daartoe vereiste toezicht aanwezig was. Microchips werden op brute wijze vervangen door andere microchips om informatie over de dieren te manipuleren. Nadat het vlees van deze paarden was verwerkt in een fabriek in Valmojado (Toledo), werd een deel ervan verkocht in andere delen van Europa.

Nieuw bewijs toont aan dat op 4 februari 2017 een vleesverwerkigsbedrijf in Valmojado (Toledo) een partij met listeria besmette vleesproducten verkocht aan een vestiging in België. Het betreffende vlees was bevroren en 23 dagen eerder uit Valmojado getransporteerd. Het ging om ruim 3.400 kilo vervuild vlees.

Bij het besmette paardenvlees dat was verkocht aan de dierentuin in Vigo, werd door een dierenarts opgemerkt dat steeds ongeveer 400 kilo per verzonden partij miste. Op vragen aan het slachthuis waar die kilo’s waren gebleven, kreeg men geen antwoord. Nu blijkt dat dit vlees werd achtergehouden door de criminele organisatie om het vervolgens voor menselijke consumptie door te verkopen voor een veel hogere prijs in andere Europese landen.  

Het netwerk ontweek belastingcontroles door te werken met cash geld en door de microchips in de paarden te veranderen. Zo zou het lijken alsof alle paarden de vereiste keuringen hadden ondergaan. Het gaat om circa 18.000 paarden die de organisatie jaarlijks een winst van rond de 20 miljoen euro opleverde. In Italië heeft Europol enkele partijen paardenvlees onderschept die al te koop werden aangeboden in twee grote supermarktketens. Het vlees was afkomstig van een slachthuis in Astorga (León) en vervuild met ontstekingsremmende pijnstillers zoals fenylbutazon en ossifenylbutazon.

Dit vind je misschien ook leuk