Calçot-seizoen gaat weer van start

door admin
Calçot-seizoen gaat weer van start

Het seizoensproduct de calçot is verkrijgbaar in de periode tussen het einde van de winter en de aanvang van de lente. Traditiegetrouw vinden eind januari de zogenaamde calçotades plaats: feestelijke bijeenkomsten met vrienden of familie waar dit eenvoudige maar smakelijke gerecht gegeten wordt.

Calçots eten in een restaurant

De calçot is een variant van de groene ui, lijkend op de bosui, waarvan de strengen worden gegrild op houtskool en daarna geserveerd met een speciale saus. Een typisch gerecht waarvoor je naar een restaurant gaat en dat je niet snel thuis gaat bereiden.

Alfonso Robledo, eigenaar van restaurant Ses Coves in Gènova (Mallorca) bereidt al jarenlang deze specialiteit voor zijn vaste gasten. Hij doet dat met wijn- en olijftakken en serveert het gerecht op traditionele wijze met Romesco-saus waarin onder andere knoflook, tomaten, amandelen, geroosterde hazelnoten, olie en azijn zijn verwerkt. Om niet te knoeien, krijgen de gasten van hun gastheer een schort aangereikt.

Het eten van de calçots gaat eenvoudig: je pakt ze onderaan vast, bij het verkoolde gedeelte, en trekt met de andere hand de groene streng vervolgens uit de bol. Als de streng crèmig en zacht is, is de calçot gaar. Dan haal je hem door de versbereide saus en eet je hem, als een verse haring, in één hap op.

In Ses Coves wordt het gerecht op drie verschillende manieren klaargemaakt: met botifarra (Catalaanse worst), met lamskoteletjes en bonen of rijst of met vis. Als nagerecht wordt hier Mel i mató (verse kaas met honing) of crema catalana geserveerd. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om de maaltijd af te sluiten met geroosterde kastanjes. Robledo verwacht dit seizoen meer dan 20 duizend calçots (afkomstig uit Valls) te gaan bereiden. Alleen de calçots uit dit gebied die genieten van een beschermde oorsprongsbenaming, zijn voor Robledo goed genoeg.

Dit vind je misschien ook leuk