Cáceres plaatst ‘grootste boeddha’ ter wereld om boeddhisten te trekken

door admin
Cáceres plaatst 'grootste boeddha' ter wereld om boeddhisten te trekken

Hoewel het beeld nog nauwelijks is geschetst op papier, is het de bedoeling dat het in de buitenwijken van Cáceres wordt geplaatst. Al wordt het toekomstige beeld door de gemeente als ‘grootste’ omschreven, de werkelijk grootste boeddha ter wereld staat bij de Chinese stad Leshan en is 71 meter hoog. 

De Boeddha moet naar de ideeën van de burgemeester van de provinciehoofdstad in Extremadura voor de grootste boeddhistische tempel van Europa komen te staan. Hiermee moet de stad transformeren in een vaste bestemming voor spirituele toeristen uit de hele wereld. 

Burgemeester Luis Salayas (PSOE) is er zeker van dat dit project tienduizenden bezoekers per jaar zal trekken naar de stad met 96.000 inwoners. Het project zal de gemeente niets kosten omdat het bekostigd zal worden met de betalingen voor gebruik van gemeentelijke grond. Hiervoor is nog wel een absolute meerderheid van de gemeenteraad nodig.

Het project wordt uitgevoerd door de stichting Lumbini Garden. Deze religieuze organisatie zal 25 miljoen euro ontvangen van verschillende Aziatische overheden, alsook donaties van boeddhisten en particuliere bijdragen.

Er komt een klooster met tuinen, een bibliotheek, een winkel met ambachtelijke souvenirs en een gebouw waar 20 monniken zullen gaan wonen. 

Zusterstad Lumbini

De ‘eerste steen’ is gelegd. De gemeente in Extremadura heeft namelijk Lumbini in Nepal als zusterstad erkend. Lumbini is de geboortestad van Boeddha. Hiervan is ook de naam voor de stichting afgeleid.

Madrid wilde niet

Toch was Cáceres niet de eerste keuze van de stichting om het grootste Boeddhabeeld ter wereld te plaatsen. Dat was Madrid. De vorige gemeente onder leiding van de linkse burgemeester Manuela Carmena accepteerde het project, terwijl direct erna de gemeente onder de PP-burgemeester Martínez-Almeida dit heeft geschrapt. Het project kwam niet overeen met de ‘behoeften van de stad’ op dat moment, zo was de argumentatie van het nieuwe bestuur van de hoofdstad.

Salaya ontving het plan echter met open armen en de stad maakte de ambitie om bedevaartsoord voor boeddhisten en andere belangstellenden te worden, afgelopen weekend bekend op de FITUR, de grootste beurs over het toerisme in Europa.

Dit vind je misschien ook leuk