Nederlandse kunstenares toont werk in Spanje

door admin
Nederlandse kunstenares toont werk in Spanje

In deze overzichtstentoonstelling worden schilderijen, werk op papier, video’s en installaties worden getoond. Karin Bos (Rijswijk, 1966) woont en werkt in Amsterdam. Haar specialisaties zijn schilderijen, tekenen en grafiek. De in Burgos tentoongestelde werken kwamen tot stand tijdens en naar aanleiding van de vele reizen en artist-in-residency projecten die zij maakte in Spanje. Die verblijven waren divers van aard. Soms maakt ze werk ter plekke en soms volgt ze een leidraad, bijvoorbeeld de loop van een rivier vanaf de bron tot aan de monding. Maar even vaak zijn het dwaalreizen zonder vooropgezet plan of doel. De komende presentatie in Museum CAB wordt de eerste keer dat de ‘Fuente’ werken in Spanje te zien zullen zijn. De museumbezoekers zien zichzelf en hun land door de ogen van de ander, een buitenstaander.

Spanje als inspiratie

De Nederlandse kunstenares reisde veel door Spanje. Zo zijn er onder meer werken ontstaan bij de rivier de Ebro, op diverse Canarische eilanden, in en rond Mojacar, Elche en in de Picos de Europa.

De kunstenares over haar werk

“In mijn werk staat de mens centraal. De hoofdpersonen zijn meestal meisjes of vrouwen. Soms hebben die vrouwen gezelschap, vaak zijn ze alleen, maar het gaat altijd om relaties. Machtsverhoudingen binnen die relaties intrigeren mij, tussen man en vrouw, volwassene en kind, of tussen kinderen onderling, waarbij groepsvorming versus de eenling een rol speelt. Daar waar het streven naar harmonie mislukt, waar het wringt en schuurt, daar wordt het interessant voor mij. Mijn werk bevat een ondertoon van de tragiek van het menselijk tekort. Het verlangen naar zuiverheid en puurheid, in de wetenschap dat puurheid kwetsbaar is en maar van korte duur. Dit gegeven relativeer ik door het met compassie en humor te benaderen.

Sprookjesachtig en vervreemdend

Op een gegeven moment vroeg ik mijzelf af; kan ik ook iets over mensen vertellen zonder dat ze letterlijk in beeld zijn? Dit resulteerde in sprookjesachtige landschappen waarin altijd iets vervreemdends aanwezig is. Belangrijk in mijn werk is de suggestie. Het roept een filmische wereld op, een wereld van verhalen, waar niets is wat het lijkt en waar een vrolijk vakantietafereel evengoed de plek van een verschrikkelijke misdaad kan zijn. Deze spanning, deze meerduidigheid interesseert mij.

Dubbele laag

Ik zoek naar beelden en situaties die een dubbel gevoel bij mij oproepen. Een stuwmeer fascineert door de prachtige intense blauwe kleur van het water, maar heeft ook iets doods en artificieels, een ruïne toont de schoonheid van verval omdat het tijd zichtbaar maakt, maar heeft vaak een trieste oorzaak en vertelt een verhaal van verlies. De provisorische onderkomens die vluchtelingen bouwen uit afval vind ik mooi omdat ze getuigen van weerbaarheid, vindingrijkheid en wilskracht van mensen om te overleven en tegelijkertijd is het een groot humanitair drama. Die dubbele laag benadruk ik in mijn werk door iets onverwachts te laten gebeuren, of te verhevigen door het kleurgebruik.

Spaanse landschappen

Met name de Spaanse landschappen zijn een grote bron van inspiratie voor mijn artistieke werk geworden. Wat me trekt is de leegte, de verscheidenheid, de kleuren, de vegetatie, het licht, en de ruigheid van het landschap. Het is er niet om te behagen. Het heeft een donkere kant die goed bij mijn werk aansluit.

Klik hier voor meer informatie over de solotentoonstelling van Karin Bos in Burgos.

Dit vind je misschien ook leuk