Madrid wil dependance van Russische Hermitage openen

door admin
Madrid wil dependance van Russische Hermitage openen

Nog geen twee weken nadat de regiopresident van Madrid een poging deed om het Mobile World Congress – dat al sinds 2005 in Barcelona wordt gehouden – naar de hoofdstad te halen, zet het Madrileense gemeenteraadslid Andrea Levy alles op alles om een dependance van de Hermitage in haar stad te krijgen. Waar het museum straks zijn deuren opent, is vooralsnog geen uitgemaakte zaak.

Barcelona wijst huidig plan af, maar gaat voor tweede kans

Nadat een viertal onderzoeksrapporten werd uitgebracht over de kwestie, besloot het gemeentebestuur van Barcelona afgelopen maandag dat een vestiging van de Hermitage in de haven Bocana Norte onhaalbare kaart was voor de stad. Althans, zoals het plan nu op tafel ligt. De gemeente heeft vervolgens een verzoek ingediend voor een aantal aanpassingen in het plan, waaronder een andere locatie binnen de stad, om het museum alsnog in Barcelona te kunnen openen.  

Het oorspronkelijke plan voor een Hermitage in Barcelona werd al in juni 2016 gepresenteerd toen het Russische museum op zoek was naar een vestiging in Spanje. Het museum zou gehuisvest worden in een prestigieus project van de Japanse architect Toyo Ito dat met een particuliere investering van meer dan 50 miljoen moest worden gefinancierd. De gemeente Barcelona acht deze locatie nu te risicovol, mede door de steeds groter wordende kans op noodweer zoals de storm Gloria waardoor grote schade aan havens kan ontstaan.   

Voet tussen de deur

Ondertussen maakt Madrid dankbaar gebruik van de afwijzing van Barcelona en lijkt het erop dat zowel de regiopresident Isabel Díaz Ayuso als de burgemeester van de Spaanse hoofdstad José Luis Martínez-Almeida het project wel zien zitten en er al besprekingen gaande zijn met contacten van het museum in Sint-Petersburg. “Alle nationale en internationale projecten die we naar onze regio kunnen halen zijn welkom, zeker als het onze cultuur en toerisme stimuleert”, aldus de regiopresident. Waar de onderhandelingen uiteindelijk op zullen uitlopen is nog niet bekend.

Wereldberoemd

Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg is een van de grootste en belangrijkste musea ter wereld en beschikt over ruim 3 miljoen kunstobjecten, afkomstig uit alle delen van de wereld. 65 duizend van deze objecten worden in het Russische museum in niet minder dan 350 zalen aan het publiek getoond. In Nederland is een vestiging van de Hermitage in Amsterdam gevestigd.  

Dit vind je misschien ook leuk