Michelinsterrestaurant in een van Spanjes kleinste dorpen

door admin
Michelinsterrestaurant in een van Spanjes kleinste dorpen

In de Sierra de Albarracín (Teruel) ligt het nog geen 70 inwoners tellende dorpje Tramacastilla. Zogezegd geen metropool, en toch heeft het dorp zichzelf op de kaart weten te zetten. Althans, dat deed María José Meda, chefkok van restaurant El Batán en trotste bezitter van een Michelinster.

Een hele prestatie voor een restaurant in het lege Spanje waar telefoon en internet met grote regelmaat geen bereik meer hebben. De bevoorrading echter komt nooit in gevaar; alle producten komen regelrecht uit de nabije omgeving van het restaurant. Gelukkig maar, want vooral in het weekend zit het restaurant van Meda vol met liefhebbers van lekker eten. Niet alleen uit Spanje, ook buitenlanders hebben hun weg naar het restaurant weten te vinden.

Producten rechtstreeks uit het bos

Truffels, eekhoorntjesbrood, saffraan… alles wat groeit in de Sierra de Albarracín belandt in de keuken van El Batán waar producten uit het bos en de bergen centraal staan. Meda creëert in zijn gerechten verrassende structuren en serveert ze met een oogbedriegende twist. Het traditionele Spaanse broodkruimgerecht migas serranas transformeert Meda in een bijzondere en moderne variatie.

Een van de voordeligste restaurants met Michelinster

Een kaart heeft El Batán niet, gasten hebben simpelweg twee opties: het Menú Corto of het Menú Degustación. Met een menuprijs van 65 euro voor deze laatste optie behoort El Batán tot een van de voordeligste Michelinster-restaurants. Het menú Corto bestaat uit royale porties van traditionele gerechten, maar Meda’s persoonlijke filosofie komt vooral tot uitdrukking in zijn menú Degustación waarin diverse producten met beschermde oorsprongsbenaming zijn verwerkt zoals olijfolie uit Bajo Aragón, ham uit Teruel, Calanda perzikken en saffraan uit Jiloca.

En, lest best, de truffels uit Teruel. Wereldwijd mag dit gebied zich tot een van de grootste truffelproducenten rekenen en in de restaurants van deze omgeving vind je dan ook de meest verse exemplaren. Meda beschikt vrijwel het hele jaar door over verse truffels in zijn keuken. Niet alleen de meest bekende zwarte wintertruffel, buiten het winterseizoen verwerkt hij ook de zeldzamere zomertruffel en herfsttruffel.

Het restaurant ligt in een prachtige bosrijke omgeving en beschikt nog over een oude volmolen (batán) en een oude wolfabriek. De grote ramen van het restaurant bieden een prachtig uitzicht op de groene omgeving waar Meda zijn producten vandaan heeft gehaald. 

Dit vind je misschien ook leuk