Geen Oscars voor Spaanse films Dolor y gloria en Klaus

door admin
Geen Oscars voor Spaanse films Dolor y gloria en Klaus

Zoals al werd verwacht is de grote winnaar de Zuid-Koreaanse film Parasite van regisseur Bong Joon-ho met een Oscar voor de Beste Film en een voor de Beste Regie. Antonio Banderas zag de Oscar voor Beste Acteur aan zich voorbijgaan ten gunste van Joaquin Phoenix die de Oscar kreeg voor zijn rol in de film Joker. De Spaanse animatiefilm Klaus verloor in zijn categorie van Toy Story 4.

Dolor y gloria was nationaal en internationaal een groot succes

Dolor y gloria greep naast de Oscars, maar genoot zowel binnen als buiten Spanje al veel succes. Zo won de film liefst zeven awards bij de Goya-uitreiking en wist op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste acteur in de wacht te slepen. Ondanks dit succes hebben Almodóvar en Banderas hun concurrent Parasite niet kunnen overtreffen. Een heel grote verrassing was dat niet, want ook bij de uitreiking van de Golden Globes, de Bafta-awards en de New York Film Critics Circle Awards kwam Parasite als winnaar uit de bus. De film is wereldwijd een succes en bracht meer dan 150 miljoen dollar in het laatje. De opbrengst van Dolor y gloria is 36 miljoen dollar.

Almodóvar geen onbekende bij de Oscars

Voor de vijfde keer was Almodóvar genomineerd voor een Oscar. In 2000 won hij met zijn film Todo sobre mi madre in de categorie Beste Internationale Film. In 2003 won hij in de categorie Beste Origineel Script een Oscar voor zijn film Hable con ella, waarvoor hij ook genomineerd was in de categorie Beste Regisseur. In 1989 werd hij genomineerd in de categorie Beste Internationale Film voor Mujeres al borde de un ataque de nervios.

Voor Antionio Banderas was het zijn eerste Oscar-nominatie, die hierin een beloning zag voor zijn lange Hollywood-carrière waarin hij ook altijd actief is gebleven binnen de Spaanse filmindustrie, niet alleen als acteur, ook als regisseur.

Klaus meest geprezen animatiefilm van het jaar

Ondanks dat de Spaanse film Klaus van Sergio Pablos de meest geprezen animatiefilm van het jaar was, heeft deze Spaanse inzending niet kunnen winnen van de Pixar-productie Toy Story 4. Klaus was dé kerstfilm van 2019 en kreeg door Netflix internationale bekendheid. De nominatie voor een Oscar was een uitzonderlijke prestatie, evenals het winnen van 7 Annie-awards en een Bafta-award voor beste animatiefilm.

Dit vind je misschien ook leuk