Spanje kent voor het eerst een directoraat-generaal voor dierenwelzijn

door admin
Spanje kent voor het eerst een directoraat-generaal voor dierenwelzijn

Het eerste directoraat-generaal voor dierenwelzijn in Spanje is een feit. Dit orgaan legt verantwoording af aan de tweede vicepremier van de Spaanse regering. Directeur-generaal Sergio García Torres was eerder verantwoordelijk voor de sectie dierenbescherming binnen de politieke partij Podemos.

Interview RTVE met García Torres

In een interview met RVTE vertelt García Torres over de belangrijkste maatregelen die het directoraat-generaal van dierenwelzijn wil bevorderen. Veel van deze maatregelen waren eerder al onderdeel van het akkoord van de eerste coalitieregering van Spanje.

Wanneer gaat de beloofde Btw-verlaging bij dierenartsen in?

De aangekondigde Btw-verlaging voor diensten van dierenartsen zal binnenkort in de algemene begroting worden goedgekeurd. Hopelijk kunnen we deze zo snel mogelijk invoeren zodat de Btw over diensten door dierenartsen wordt verlaagd van 21 naar 10 procent.

Wat gaat er gebeuren om het probleem van in de steek gelaten huisdieren te stoppen?

Hiervoor hebben we verschillende campagnes gepland staan om mensen bewust te maken van dit probleem. Ook willen we mensen laten weten hoe de nieuwe wetgeving Spanjaarden ondersteunt bij het hebben van huisdieren. Als samenleving moeten we ernaar streven dat huisdieren meer welkom zijn in publieke ruimtes. Als dieren in het dagelijks leven worden geïntegreerd, wordt het moeilijker om huisdieren achter te laten.

Welke maatregelen horen bij de nieuwe wet voor dierenwelzijn?

Binnen Sociale Zaken willen we een maatregel opnemen die ervoor zorgt dat dieren worden opgenomen in het gezin. In het burgerlijk wetboek en het wetboek van strafrecht zullen straks dieren worden aangeduid als ‘wezens met gevoel’. Dit betekent ook dat dieren worden meegerekend als er in gezinnen sprake is van mishandeling en dat gezinnen die afhankelijk zijn van voedselbanken ook daar terecht kunnen voor producten voor hun huisdieren.

Wat te doen met verdwaalde huisdieren met een chip van een andere regio?

We werken op dit moment aan het creëren van een huisdierenregister op landelijk niveau. Er zijn al contacten gelegd met dierenartsenverenigingen, fokkers en een aantal NGO’s om een landelijk orgaan voor heel Spanje op te zetten. Er moet een gecoördineerd register komen waar alle huisdieren in heel Spanje worden geregistreerd. De identificatie moet plaatsvinden na de geboorte zodat elk huisdier in Spanje meteen geregistreerd staat.

Wordt het fokken gereguleerd en hoe wordt de illegale verkoop van huisdieren aangepakt?

Op dit moment vinden er gesprekken plaats met fokkers om een zo streng mogelijke regelgeving voor het fokken van dieren op te zetten. Fokken dient gecontroleerd plaats te vinden door geregistreerde professionals die samenwerken met dierenartsen. Als we een manier vinden om dieren vanaf de geboorte en gedurende zijn leven te registeren en te controleren dan zal de illegale fokkerij en verkoop van huisdieren grotendeels verdwijnen.

Zijn er maatregelen op het gebied van stierenvechten?

Ik wil niet zeggen dat er geen initiatief vanuit onze kant gaat komen. Toch liggen de meeste zaken die betrekking hebben op stierenvechten bij het Ministerie van Binnenlandse zaken en de regionale overheden. Het is zeker dat er nog veel werk aan de winkel is op dit vlak en dat er discussies op gang moeten gaan komen. Wellicht is de komst van het directoraat-generaal voor dierenwelzijn een goed moment om hier op een ander vlak een discussie over te voeren?

Zullen de autonome regio’s de meeste bevoegdheden blijven behouden?

We zullen niemand bevoegdheden ontnemen, maar we geloven wel dat er kwesties zijn waarop we zaken landelijk kunnen aanpakken en wetgeving over dierenbescherming voor heel Spanje in een keer goed kunnen regelen.

Dit vind je misschien ook leuk