Vijf bijzondere uitstapjes naar La España Vacía

door admin
Vijf bijzondere uitstapjes naar La España Vacía

Plannen voor een uitstapje, maar even geen zin in de drukke stad? Zoek eens de minder voor de hand liggende plaatsen op in Spanje en ontdek hoezeer ook deze de moeite waard zijn om te leren kennen. Hieronder volgen vijf suggesties, maar wie verder zoekt, vindt er ongetwijfeld nog veel meer.

Caracena (Soria)

In de provincie Soria (Castilië en León) zijn talloze dorpjes en stadjes te vinden die nu nauwelijks nog bekend zijn, maar in middeleeuws Spanje belangrijke bestuurlijke centra waren. Zo’n dorpje is Caracena, dat tussen Madrid en Soria ligt. Nu telt het dorp nog maar 16 inwoners, maar in de twaalfde eeuw zetelde hier het hoofdbestuur waaronder meer dan 30 dorpen uit de regio vielen. Het mooist is Caracena te voet te bezichtigen via het wandelpad dat langs de steile afgronden loopt vanuit Trancueña. Op de bijna twee uur durende wandeling kom je gieren en andere roofvogels tegen die over het ravijn vliegen. Op een kwartier van Carcena liggen de ruïnes van Tiermes, van een Keltiberisch volk dat later, rond 98 voor Christus, door de Romeinen is verdreven. Die maakten er een levendige stad van, compleet met een theater en verschillende badhuizen. Ook het pre-Romaanse Virgen del Val is een stop meer dan waard. Virgen del Val ligt in de gemeente Montejo de Tiermes.

sorianitelaimaginas.com

Valderrobres (Teruel)

Een van de gebieden in Spanje waar je urenlang rond kunt rijden zonder ook maar iemand tegen te komen is de streek Matarraña in het noordoosten van de provincie Teruel. Deze omgeving wordt ook wel als het Spaans Toscane aangeduid vanwege de olijf- en amandelboomgaarden. Liefst 18 dorpen in deze streek horen bij de mooiste van de regio Aragón, zoals de middeleeuwse dorpen Beceite en Valderrobres. Dankzij de handel in olijfolie en saffraan, bruiste het hier van het leven in de veertiende tot en met de zestiende eeuw. In Valderrobres staat een indrukwekkend kasteel uit de twaalfde eeuw dat in opdracht van koning Alfonso II van Aragón werd gebouwd.

comarcamatarranya.es

San Andrés de Arroyo (Palencia)

In het noorden van de provincie Palencia staan in een omtrek van 30 kilometer rondom Aguilar de Campoo een vijftigtal bouwwerken verspreid die hun oorsprong hebben in de periode tussen de tiende tot de dertiende eeuw en die samen een van de grootste concentraties romaanse kunst binnen Europa zijn. Prachtige voorbeelden zijn de kapel Santa Cecilia in Vallespinoso de Aguilar en Santa Eufemia de Cozuelos in Olmos de Ojeda, gebouwd in de stijl van de Cisterciënzers. Ook de moeite waard is het klooster van San Andrés de Arroyo dat gebouwd werd in de dertiende eeuw en een prachtige kloostergalerij heeft, gedecoreerd met geometrische motieven.

turismoenpalencia.com

Valencia de Alcántara (Cáceres)

In het groene gebied Valencia de Alcántara, in de regio Raya Norte tussen Spanje en Portugal, liggen in het natuurpark Tajo Internacional een aantal groepen megalithische hunnebedden verspreid. Meer dan 40 zijn het er, allemaal goed bereikbaar via een wandelpad. In de kerk Nuestra Señora de Rocamor werd in 1497 het huwelijk van Isabel, dochter van de Katholieke Koningen, met de Portugese koning Manuel el Afortunado gevierd. Dit heuglijke feit wordt het laatste weekend van juli nog steeds gevierd in Valencia de Alcántara. Niet ver weg ligt het klooster van San Benito, een van de grootste in Extremadura, samen met dat van Guadalupe en Yuste.

valenciadealcantara.es

Prádena de la Sierra (Segovia)

Prachtige kalkachtige formaties en graven van meer dan 4000 jaar oud liggen verborgen onder het dorpje Prádena de la Sierra. De grot van Los Enebralejos werd in 1932 ontdekt en in 1995 werd 500 meter van de in totaal meer dan 3,5 kilometer hersteld. In de grot is de prachtige Pared de los Colores (gekleurde muur) te zien, maar het meest indrukwekkend zijn de talloze graven met keramieken vazen en gereedschap van beenderen en de muurschilderingen in het sanctuarium. Buiten de grot is een prehistorisch dorp nagebouwd. Na een bezoek aan de grot kan een zes kilometer lange rondwandeling worden gemaakt door het grootste hulstbos van het Castiliaans Scheidingsgebergte. Tussen de dorpen Sigueruelo en Arcones ligt het best bewaarde jeneverbessenbos van Spanje: La Enebra de Sigueruelo.

cuevadelosenebralejos.es

Dit vind je misschien ook leuk