Culturele overheidsinstellingen in Spanje tot nader order gesloten

door admin
Culturele overheidsinstellingen in Spanje tot nader order gesloten

Ook alle nationale musea en gebouwen die behoren tot het Spaanse Nationaal Erfgoed in andere Spaanse regio’s moeten van het ministerie gesloten blijven. Het is voor het eerst sinds de Spaanse Burgeroorlog dat het Museo del Prado in Madrid gesloten blijft voor het publiek. Ook grote publiekstrekkers als het Koninklijk Paleis in Madrid, het klooster van San Lorenzo de Escorial, het Reina Sofía en het Thyssen-Bornemisza blijven voor een nog onbepaalde periode dicht.  

Geen doorgang van evenementen voor meer dan duizend mensen

Met de maatregel is het hele culturele leven in Spanje stilgelegd nadat vorige week het aantal bezoekers al drastisch was teruggelopen. Ook in Catalonië heeft de regering maatregelen genomen voor georganiseerde evenementen. Evenementen voor meer dan 1000 personen zijn afgelast, en voor de overige evenementen mag maar een derde deel van de toegangskaarten worden verkocht.

Alle culturele evenementen zoals premières en boekpresentatie werden in de afgelopen dagen geannuleerd, als gevolg waarvan de verschillende beroepsverenigingen uit de culturele sector zijn samengekomen voor overleg hoe deze crisis weer te boven te komen.

Particuliere instellingen maken eigen protocol

Particuliere culturele instellingen proberen met een minimale activiteit het hoofd boven water te houden. De Spaanse Bioscoopfederatie Fece heeft afgelopen woensdag laten weten dat alle bioscopen in Madrid, La Rioja en Ávala open zullen blijven, maar dat er maar een derde deel van het totaalaantal kaartjes per voorstelling wordt verkocht tot en met 25 maart. Fece laat weten de tijdsduur tussen de verschillende voorstellingen te verruimen en haar bezoekers te verzoeken om voldoende afstand van de andere bioscoopbezoekers te houden. Yelmo Cines, een van de grootste bioscoopketens van Spanje, heeft laten weten de deuren open te houden, maar minder kaartjes te verkopen en erop toe te zien dat de bezoekers op voldoende afstand van elkaar plaatsnemen in de zaal. Buiten de regio’s met de meeste coronabesmettingen blijven alle bioscopen gewoon open. De onafhankelijke filmdistributeurs hebben laten weten een aantal filmpremières uit te stellen naar de maand mei.

Particuliere theaters hebben gezamenlijk een protocol opgesteld om aan de maatregelen die door de overheid zijn opgelegd tegemoet te komen. Grote musicalvoorstellingen voor meer dan duizend personen zijn uitgesteld. De annuleringen van de Lion King, Anastasia, Ghost, Billy Elliot, La jaula de las locas en La Cubana zijn inmmiddels bevestigd.

Muziekfestivals

In de muzieksector zijn het de festivals die zich het meest zorgen maken over de te nemen maatregelen. Internationale festivals worden uitgesteld zoals Coachella dat van april naar oktober is verplaatst. In Spanje is het festival Iruña Rock dat plaats zou vinden tussen 19 en 21 maart verplaatst naar een ander nog onbekend tijdstip. Viña Rock gaat vooralsnog gewoon op de geplande datum van 30 april door. Voor concerten van individuele artiesten of muziekgroepen is een herprogrammering iets eenvoudiger. In veel gevallen kan het concert worden verplaatst naar een andere datum, of krijgen de mensen die al een kaartje hadden gekocht hun geld terug. Dat geld bijvoorbeeld voor het concert van Amaral in het WiZink Center van Madrid. Dit zou 21 maart plaatsvinden, maar is uitgesteld tot 14 september. Kaartjes blijven tot die datum geldig, of het geld kan worden teruggevraagd.

Dit vind je misschien ook leuk