Scholieren in Spanje waarschijnlijk pas in juni weer naar school

door admin
Scholieren in Spanje waarschijnlijk pas in juni weer naar school

Ondanks het feit dat de noodtoestand in Spanje is verlengd tot na Pasen, denkt de regering in Spanje niet dat de scholieren na Pasen alweer naar school kunnen. De Minister van Onderwijs, Isabel Celaá, vertelde deze week dat ze er vertrouwen in heeft dat de kinderen aan het eind van het schooljaar toch nog even naar school kunnen. “Al is het maar voor twee weken. We hebben er allemaal vertrouwen in dat het haalbaar is, wellicht niet om alle kinderen tegelijk in mei naar school te laten gaan, maar in ieder geval mondjesmaat tot in juni.”

Toelatingsexamens universiteiten gaan door

De minister vertelde dat ze is overeengekomen met alle autonome regio’s dat de toelatingsexamens voor de universiteiten (EVAU) tussen 22 juni en 10 juli doorgaan en dat ze verwacht dat de betreffende leerlingen deze examens af kunnen leggen, desnoods met hier en daar wat aanpassingen.

“Belangrijk is dat we de leerlingen laten weten dat ze eerlijke kansen krijgen aangezien niet iedere leerling thuis over dezelfde optimale leeromgeving beschikt om zich goed voor te kunnen bereiden op de examens.

Iedere leerling in Spanje moet gelijke kansen hebben

Door de lockdown in Spanje volgen op dit moment zo’n tien miljoen leerlingen en studenten onderwijs op afstand. Toch zijn er veel leerlingen die het afstandsonderwijs maar deels of helemaal niet kunnen volgen omdat er thuis geen mogelijkheid en/of middelen beschikbaar zijn om dit te doen. Precies om deze reden heeft de Minister van Onderwijs deze week haar regionale collega’s om hulp gevraagd om te inventariseren om hoeveel leerlingen dit gaat. Volgens Celaá kan 10 tot 12 procent van alle leerlingen onvoldoende onderwijs op afstand volgen door hun huidige thuissituatie.

De Minister meldde tegelijkertijd dat ze op dit moment met een aantal bedrijven in gesprek zijn om te kijken hoe ze deze leerlingen kunnen helpen om de ‘digitale kloof’ op te lossen. “We gaan pas verder met alle maatregelen als alle omstandigheden voor alle leerlingen gelijk zijn. Op dit moment zijn we de mogelijkheden aan het bekijken voor het aanbieden van onderwijs met behulp van de mobiele telefoon aangezien een groot deel van deze groep wel over een eigen smartphone beschikt,” aldus Celaá.

In april wordt knoop doorgehakt

In april zal door het Ministerie van Onderwijs samen met de autonome regio’s worden bepaald of de genomen maatregelen in Spanje voldoende zijn om weer terug te gaan naar de reguliere onderwijsvorm of dat alle voorwaarden aanwezig zijn om het afstandsonderwijs te continueren.

Dit vind je misschien ook leuk