Hoogste aantal doden op één dag door coronavirus in Spanje

door admin
Hoogste aantal doden op één dag door coronavirus in Spanje

Een dag eerder stierven er volgens officiële gegevens van de Spaanse overheid 769. In totaal 12.285 besmette mensen die ziek waren zijn weer hersteld. Ondanks de strikte beperkingen op de bewegingsvrijheid die sinds 14 maart in Spanje van kracht zijn, blijft het aantal besmettingen toenemen. Ziekenhuizen zijn overbelast door de continue toestroom van nieuwe patiënten en de daarmee gepaard gaande stijgende nood aan zuurstoftoevoer en beschermend materiaal voor zorgprofessionals.

El País schrijft op basis van een nieuw onderzoek van het Carlos III gezondheidsinstituut dat het werkelijke aantal doden als gevolg van het virus in het land een stuk hoger ligt dan het aantal dat door de overheid is gecommuniceerd. Voor het onderzoek werden de gegevens van het Spaanse bevolkingsregister sinds 2008 met elkaar vergeleken. Hieruit bleek een significante toename van het aantal overlijdensgevallen in maart in de regio’s Madrid, Castila-La Mancha en Castilla y León. Veel van deze doden, zelfs wanneer zij symptomen van een coronabesmetting vertoonden, werden niet bijgeschreven op de nationale lijst van coronadoden omdat zij nooit een formele test hadden ondergaan.

Regionale overheden brengen het Spaanse Ministerie van Gezondheid pas op de hoogte van een overlijden als de patiënt eerder positief was getest. Hierdoor komen mensen die bijvoorbeeld in verpleeghuizen of zelfs thuis zijn overleden en nooit op het virus zijn getest niet op die lijsten voor. Dat betekent dat de cijfers van de overheid slechts een deel van de ware omvang van de corona-pandemie in Spanje weergeven.

‘We wisten al dat het werkelijk aantal besmettingen veel hoger is dan de gedetecteerde gevallen. Nu ontdekken we dat het aantal doden ook veel hoger is’, zei Daniel López Acuña, een voormalige onderzoeker bij de Wereldgezondheidsorganisatie die nu les geeft aan de Andalusische School voor Volksgezondheid en betrokken was bij het onderzoek. 

Dit vind je misschien ook leuk