Spanje vanaf maandag verder op slot

door admin
Spanje vanaf maandag verder op slot

Deze nieuwe regel geldt in elk geval tot donderdag 9 april en werd zaterdagmiddag aangekondigd door premier Sánchez. Werknemers krijgen betaald verlof en kunnen de uren terugkrijgen nadat de noodtoestand is afgelopen. 

De regering wil zo op doordeweekse dagen de circulatie van personen en het sociale contact tot een minimum beperken zoals dat ook in de weekends het geval is als de meeste industriële en commerciële activiteiten stil liggen. 

In Spanje eiste het coronavirus in één dag 832 levens. Dat is het hoogste aantal binnen 24 uur tijd sinds de crisis begon en meer dan de 769 doden van vrijdag. Dit brengt het totaal aantal slachtoffers van het coronavirus in Spanje op 5.705. Het totaal aantal besmettingen is 72.248 en dat is een toename van 12,7 procent ten opzichte van vrijdag. Vrijdag was het aantal besmettingen met 14 procent toegenomen ten opzichte van donderdag en de toename op die dag ten opzichte van woensdag was 18 procent. Van alle patiënten die als gevolg van het virus in het ziekenhuis zijn beland, zijn 12.285 genezen. Dat is 17 procent van het totaal aantal besmette personen. Dit blijkt uit gegevens verstrekt door het ministerie van Gezondheidszorg en die van de autonome regio’s.

‘We naderen de piek waarover we ons zoveel zorgen maken. In enkele zones van het land zijn we daar mogelijk al overheen’, zei Fernando Simón, de directeur van het centrum voor eerste hulp. Op dit moment speelt ‘het gevecht zich af op de verzadigde IC’s’. Om de ziekenhuizen te behoeden voor een totale ineenstorting zijn de maatregelen aangescherpt.

Op welke niet-essentiële beroepen de regering nu doelt, werd niet toegelicht. Sánchez noemde als enige expliciet de pers en media als activiteiten die als essentieel worden geacht door de regering. Zondag wordt de maatregel in een buitengewone ministerraad goedgekeurd. Waarschijnlijk volgen daarna meer details. 

De Spaanse premier sprak ook over de spanningen die de coronacrisis teweegbrengt in de Europese Unie. ‘Het virus test het Europese project. Dit keer kan Europa niet mislukken’, zei Sánchez die eerder deze week namens zijn regering en samen met 8 andere – voornamelijk Zuid-Europese – landen aan Europa heeft gevraagd om financiële steunmaatregelen nu de economie stil ligt. ‘Europa staat op het spel’.

Dit vind je misschien ook leuk