Toename in meldingen huiselijk geweld tijdens noodtoestand

door admin
Toename in meldingen huiselijk geweld tijdens noodtoestand

In twee weken tijd kwamen er op het noodnummer voor slachtoffers van gendergeweld in totaal 3.382 oproepen binnen, dat zijn er 521 meer dan normaal. Het aantal binnengekomen e-mails steeg zelfs met 269,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de maand maart kwamen er in totaal 116 online aanvragen binnen. Volgens deskundigen wordt deze toename veroorzaakt door de massale thuisisolatie als gevolg van de coronacrisis. Sinds op 21 maart een WhatsApp-nummer beschikbaar kwam voor psychologische hulp, kwamen er tot afgelopen 29 maart al 168 berichten binnen.

Zes dagen na het afkondigen van de noodtoestand viel het eerste dodelijke slachtoffer als gevolg van huiselijk geweld. Het betrof een 35-jarige vrouw, wier partner inmiddels zijn daad heeft bekend bij de Guardia Civil. De vrouw uit Almassora had twee minderjarige kinderen en deed nooit aangifte van het geweld. Dit jaar zijn er in totaal 17 vrouwen om het leven gekomen als gevolg van geweld; sinds de officiële telling in 2003 zijn dit er 1050.

Opvang blijft gegarandeerd

Alle opvangcentra en blijf-van-mijn-lijfhuizen zullen tijdens de noodtoestand openblijven voor vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Als de opvangcentra vol zijn, zal voor vrouwen die thuis niet veilig zijn worden uitgeweken naar hotels. De minister van Emancipatie, Irene Montero, heeft laten weten dat er geen sancties gelden voor vrouwen die, met of zonder kinderen, wegens een onveilige thuissituatie hun huis verlaten.

Op 20 maart publiceerde het ministerie van Emancipatie een actieplan voor vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld tijdens de noodtoestand. Zo is het noodnummer 016 gedurende 24 uur bereikbaar, evenals het noodnummer 112, het nummer van de Nationale Politie 091 en van de Guardia Civil 062.

De Spaanse regering benadrukt het belang van de bereikbaarheid van deze nooddiensten gedurende de lockdown. Alle autonome regio’s mogen het budget dat bestemd was voor de bestrijding van gendergeweld uit 2019 dat niet is uitgegeven, dit alsnog met terugwerkende kracht doen. Het budget van 2020 mag worden aangewend ter versterking van de hulpverlening tijdens de noodtoestand.

Hulpverlening voor kinderen

Psychologen van kinderbeschermingsvereniging Fundación Anar vragen ook aandacht voor de kwetsbare situatie waarin veel kinderen zich nu voor langere tijd begeven. De vereniging heeft voor de noodtoestand naast een telefoonnummer ook een online chat geopend waarmee het voor kinderen makkelijker is om hulp te vragen. Fundación Anar kreeg tussen 23 en 31 maart 311 chats binnen, waarvan 195 ernstige gevallen betrof. Vier op de tien kinderen die een bericht stuurden, zijn het slachtoffer van geweld. Van 10:00 tot 24:00 kan er een beroep worden gedaan op de hulpverlening van Fundación Anar, waar een twintigtal psychologen klaar zit om kinderen in nood bij te staan. Volgens gegevens van de vereniging neemt 40% van de kinderen contact op wegens huiselijk geweld; 12,7% heeft te maken met fysieke mishandeling; 6,9% met psychologische mishandeling en 3,5% met seksueel misbruik. Ook het aantal meldingen na zelfverwonding of zelfs een suïcidepoging is toegenomen. Als kinderen contact opnemen met Fundación Anar, duurt dit eerste contact tussen de 40 en 60 minuten waarin in eerste instantie psychologische hulp wordt geboden. Daarna wordt het betreffende kind, indien nodig, doorverwezen naar een gespecialiseerde hulpverlener.

Dit vind je misschien ook leuk