Sterftecijfer tweede helft maart ligt in Spanje 30 procent hoger dan normaal

door admin
Sterftecijfer tweede helft maart ligt in Spanje 30 procent hoger dan normaal

Het model waarmee het sterftecijfer door de instelling in kaart wordt gebracht heet MoMo en informatie daaruit moet een betere context bieden voor de gezondheidscrisis in het land die door het coronavirus wordt veroorzaakt. 

In het document van 30 maart staat informatie over hoe de sterftecijfers tussen 18 en 29 maart verschillen met ‘gewone’ cijfers in die tijd van het jaar. Het aantal geregistreerde sterftes is in 2020 in totaal (als gevolg van alle pathologieën) 17.613, terwijl de schatting is dat in normale omstandigheden dit cijfer 13.576 zou zijn geweest. Het verschil is 4.037, wat wijst op een toename van 29,7 procent.

Het eerste document over de variatie op nationaal niveau toont een toename van sterfgevallen van bijna 13 procent, maar dit gaat alleen over de periode van 23 op 24 maart. Met een breder tijdsbereik komt de schatting dichter in de buurt bij de huidige situatie.

Het extra aantal sterftes is hoger onder mannen (37%) dan onder vrouwen (20%), en concentreert zich bij ouderen van 74 jaar (34%), gevolgd door de leeftijdsgroep tussen 65 en 74 jaar (31%). Deze conclusies van Carlos III komen overeen met de epidemiologische kenmerken die tot nu toe bekend zijn van het coronavirus.

Volgens de directeur van het landelijk coördinatiecentrum bestrijding Covid-19, Fernando Simón, zou deze toename in sterftes iets minder zijn geweest wanneer de epidemie zich had voorgedaan in de wintermaanden, wanneer de sterfte over het algemeen hoger ligt. 

Daarom is het niet mogelijk de volledige toename aan sterftes in de tweede helft van maart toe te schrijven aan doden als gevolg van het coronavirus, omdat de gegevens gaan over alle sterftes, ongeacht de oorzaak. Toch kan men volgens de onderzoekers stellen dat het grootste deel van de toename het gevolg is van de coronabesmettingen.

De rapporten geven ook cijfers per regio. Daaruit blijkt dat in de regio’s Castilla-La Mancha en Castilla y León de sterfte het meest is toegenomen met de laatste dagen zelfs 130 procent van het normale sterftecijfer. Toch moet ook hier weer voorzichtig omgegaan worden met vergelijkingen omdat de cijfers soms in net verschillende periodes verkregen zijn en in sommige gevallen nog niet zijn geactualiseerd.

In dit verband staat in het rapport te lezen dat men een vertraging ziet in de kennisgeving van overlijden in de bevolkingsregisters van verschillende regio’s, zoals Galicië en La Rioja en in de week van 11 tot 17 maart in Catalonië en in mindere mate in de laatste dagen in de regio Madrid. 

Dit vind je misschien ook leuk