Spaanse badplaatsen werken aan ‘corona-proof’ stranden

door admin
Spaanse badplaatsen werken aan ‘corona-proof’ stranden

Almuñécar, een van de belangrijkste badplaatsen van de Costa Tropical, wil graag voortrekker zijn van gemeente waar kan worden genoten van het strand en de zee mét alle maatregelen tegen een verdere verspreiding van het coronavirus. De gemeenteraad houdt gesprekken met hotel- en campingeigenaren, bars, restaurants en toeristische activiteitencentra in Almuñécar met als doel om 15 juni de stranden weer open te stellen voor lokale toeristen.

Almuñécar wil eerste ‘corona-proof’ strand van Spanje zijn

De gemeenteraad wil samen met deze vertegenwoordigers aan de slag om Almuñécar een van de eerste ‘corona-proof’ stranden van Spanje te maken. Dit initiatief ontstond nadat Yolanda Díaz, de Minister van Arbeidsgelegenheid, vertelde dat de toeristische activiteiten waarschijnlijk pas eind 2020 opgestart kunnen worden. Iets wat de gemeenteraad 140.000 banen en 15 miljard euro van het BBP van Andalusië zou gaan kosten.

Stranden en bars willen op 15 juni open

Raadslid van de stranden, Daniel Barbero, vertelt dat de gemeente toewerkt naar het openen van de stranden op 15 juni. Hij vertelt: “We zullen alle maatregelen die worden gevraagd vanuit de Spaanse en de regionale overheid nemen. We zorgen voor hygiënische maatregelen, het testen van onze medewerkers en laten hotelkamers speciaal reinigen.”

Juan Manuel Moreno, voorzitter van de gemeenteraad van Almuñécar, heeft er vertrouwen dat strandtenten en restaurants medio juni geopend kunnen worden. De maatregelen waar hij op dit moment rekening mee houdt, zijn het vooraf reserveren van plaatsen op het strand, bij chiringuitos en bars geldt een minimale afstand van 2 meter tussen de tafels, het gebruikmaken van wegwerpservies, een beperkt aantal personen aan tafel en beperkt aantal gasten in bars en restaurants.

Focus op lokaal toerisme langs Costa del Sol

Ook in andere badplaatsen aan de Costa del Sol zijn gemeenteraden druk aan het bedenken hoe zij de komende zomer hun hoofd boven water kunnen houden. De Spaanse costa’s moeten het hebben van toeristen, waaronder veel uit het buitenland. Nu de kans bestaat dat dit er niet in zit, richten gemeenteraden zich op de lokale toerist. Een van de uitdagingen van gemeentes zijn Spanjaarden uit de stad, bijvoorbeeld Madrid, die een tweede huis hebben langs de kust. Doordat hierdoor toch meer heen en weer gereisd zal worden, loopt Spanje een grotere kans dat het virus zich toch weer verspreidt.

Wachten op centrale en regionale maatregelen

Gemeenteraden zijn in afwachting van maatregelen vanuit de overheid en ondertussen worden er ook in andere gemeentes – zoals Torremolinos, Fuengirola en Benalmádena – nagedacht over de mogelijkheden van ‘corona-proof’ stranden. Het bedienen van de lokale bevolking is hopelijk voldoende om de economische crisis, veroorzaakt door het coronavirus, het hoofd te kunnen bieden.

Almuñécar niet representatief voor alle Spaanse badplaatsen

Almuñécar is niet bepaald een doorsnee bestemming in Spanje waar veel sprake is van massatoerisme. Er is 26 kilometer strand verdeeld over verschillende baaien waar voldoende ruimte is om onderling afstand te kunnen houden. Sommige baaien zijn alleen toegankelijk met het openbaar vervoer waardoor het reguleren van strandbezoekers goed mogelijk is. Het inrichten van ‘coronaproof stranden’ werkt hier heel anders dan bij grote en brede stranden zoals bijvoorbeeld in Torremolinos.

Dit vind je misschien ook leuk