Spaanse Dag van het Boek, El Día del Libro, vanuit huis gevierd

door admin
Spaanse Dag van het Boek, El Día del Libro, vanuit huis gevierd

Normaal gesproken staan op 23 april de pleinen in de grote steden in Catalonië vol met boeken- en bloemenverkopers. Ook in de regio Valencia en op de Balearen doen bloemen- en boekenverkopers het goed op deze dag. Vorig jaar waren alleen in Barcelona al meer dan 4.000 rozenkraampjes en bijna 900 boekenstalletjes, maar dit jaar liggen de straten en pleinen er verlaten bij in verband met de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus te beperken.

23 april

Op 23 april 1616 zijn de wereldberoemde schrijvers  William Shakespeare en Inca Garcilaso de la Vega overleden en is Miguel de Cervantes begraven. Vanaf 1926 wordt in Spanje El día del Libro gevierd ter nagedachtenis aan deze schrijvers. In 1995 is, in navolging van El Día del Libro in Spanje,  door Unesco 23 april uitgeroepen tot Internationale dag van het boek en de auteursrechten. Hoewel het feest dit jaar niet uitgebreid gevierd wordt, wordt er tijdens de periode van quarantaine wel veel gelezen. 23 april is ook de sterfdag van Sant Jordi en dit is sinds 1436 een officiële feestdag in Catalonië.

Uitgesteld

De viering van San Jordi is vooralsnog uitgesteld naar 23 juli 2020, maar de kans is groot dat de viering ook dan geen doorgang kan vinden.

Het verhaal van San Jordi

Volgens de legende werd Montblanc, een gemeente in de provincie Tarragona,  geteisterd door een draak. Om de draak te temperen, werden willekeurig gekozen jonge dames geofferd aan de draak. Op een dag werd de mooie dochter van de koning als offer aangewezen. Hoewel de koning met het volk probeerde te onderhandelen om hier onder uit te komen, stonden zijn onderdanen erop dat ook de prinses geofferd moest worden net als hun dochters. Op weg naar de draak en verkleed als bruid kwam de prinses de moedige Sint Joris tegen. Hij was zo geschokt door het verhaal, dat hij besloot om te vechten tegen de draak en hem te doden. Uit het bloed dat uit de draak stroomde groeide een rode roos die hij aan de prinses gaf. Om hem op haar beurt te bedanken gaf ze hem een liefdesgedicht.

Dit vind je misschien ook leuk