Exitfase culturele sector gaat in Spanje van start

door admin
Exitfase culturele sector gaat in Spanje van start

Nadat wekenlang alleen thuis gebruik kon worden gemaakt van online cultuur, zullen vanaf maandag ook buiten de deur steeds meer instellingen in deze sector langzaam aan, en met de nodige voorzorgsmaatregelen, de deuren openen. Ook dit zal in vier fasen gebeuren, met een minimale duur van twee weken per fase en op voorwaarde dat het gunstigste scenario werkelijkheid blijkt en zich geen toename van het aantal besmettingsgevallen voordoet. 

Of een fysiek museum-, bioscoop, theater- of concertbezoek weer mogelijk is, zal gaan afhangen van de coronacijfers en zal waarschijnlijk niet in alle provincies gelijk zijn. Ondanks dat het ministerie van Cultuur en Sport een voorstel heeft gepresenteerd voor de exitfase van de culturele sector, blijft er voorlopig nog veel onduidelijk. Zo hebben een aantal theaters al laten weten dat voorstellingen moeten worden uitgesteld omdat er onvoldoende gerepeteerd is, en is er vaak meer tijd nodig om de nodige veiligheidsprotocollen op te stellen. En dan rest nog de vraag of het voor de producenten financieel haalbaar is de activiteiten te hervatten als deze voor een fors gereduceerd publiek uitgevoerd moeten worden. 

Boekwinkels en bibliotheken

In fase 0, dat is vanaf aanstaande maandag 4 mei, mogen boekwinkels de deuren weer openen, maar de toegang voor klanten is individueel en alleen op afspraak. Er moet worden gewerkt met voldoende afscherming en er komt een speciaal tijdslot voor 65-plussers. Op 11 mei gaat fase 1 van start, waarbij een derde van de maximale capaciteit aan klanten toegelaten mag worden en waarbij een sociale afstand van minimaal twee meter gegarandeerd moet zijn. In fase 2 (25 mei) en fase 3 (8 juni) mag dit oplopen tot respectievelijk 40 en 50% van de capaciteit. Het tijdslot voor 65-plussers zal in deze fasen gehandhaafd blijven. 

Vanaf 11 mei, dat is de start van fase 1, mogen ook de bibliotheken weer open voor het lenen van boeken. Vanaf 25 mei, in fase 2, mogen bezoekers ook langer in de bibliotheek blijven om er te lezen of te studeren.  

Bioscopen 

In fase 2, vanaf 25 mei, zullen de bioscopen hun deuren weer openen in de provincies met de gunstigste coronacijfers. Er mag maar gebruik worden gemaakt van een derde deel van de bezoekerscapaciteit en kaartjes moeten vooraf worden gekocht. In fase 2, vanaf 8 juni, mogen bioscopen in deze provincies het aantal bezoekers opschalen naar 50% van de capaciteit. 

Theater en culturele evenementen

Vanaf 11 mei mogen er weer culturele evenementen plaatsvinden waaraan maximaal 30 personen meewerken en waarvoor niet meer dan een derde deel van de maximale toeschouwerscapaciteit wordt gebruikt. 

Vanaf 25 mei, in fase 2, mogen de theaters de deuren weer openen onder dezelfde voorwaarden die voor de bioscopen gelden: met een derde deel van de maximale bezoekerscapaciteit en kaartverkoop vooraf. Vanaf 8 juni mag dit worden uitgebreid tot de helft van de maximale bezoekerscapaciteit. 

Musea en expositieruimten

Alle musea in Spanje mogen vanaf 11 mei weer open voor een derde deel van de bezoekerscapaciteit en met toezicht op het houden van de aangegeven sociale afstand in alle museumzalen. Vanaf fase 2 mogen ook expositieruimten weer in gebruik worden genomen met een derde deel van de maximale capaciteit en ook hier met toezicht op de de sociale afstand. 

Concerten

Concertzalen mogen in fase 3, vanaf 8 juni, de deuren weer open voor een derde deel van de bezoekerscapaciteit en met voorverkoop van de entreekaarten. Evenals dat het ook het geval is voor de theatervoorstellingen, is er hier geen duidelijk onderscheid gemaakt met de categorie ‘culturele evenementen’ die al in fase 1 van start mogen gaan. 

Stierenvechten

Het stierenvechten mag in fase 3, vanaf 8 juni, weer van start gaan met een gereduceerd aantal toeschouwers en met een bezetting van maximaal één persoon per negen vierkante meter. 

Conferentiezalen

Conferentiezalen zullen vanaf 25 mei weer toegankelijk zijn voor publiek, met ook hier maar een derde deel van de normale bezoekerscapaciteit. 

In fase 3 zullen ten slotte ook alle thema- en attractieparken in Spanje weer opengaan voor het publiek.

Dit vind je misschien ook leuk