Eenmalige en unieke uitzondering voor Spaanse Goya-awards door coronapandemie

door admin
Eenmalige en unieke uitzondering voor Spaanse Goya-awards door coronapandemie

Dit geldt alleen voor de uitreiking van de Goyas in 2021. Deze uitzondering versoepelt de gebruikelijke regel dat films, die in aanmerking willen komen voor een Goya, de release van de film verplicht in de bioscoop moet plaatsvinden. Dit besluit nam de Spaanse filmacademie vanwege het feit dat bioscopen vanwege de noodtoestand in Spanje al twee maanden zijn gesloten.

Verklaring filmacademie Spanje

De Spaanse nieuwssite El Huffingtonpost schrijft over de verklaring van de Spaanse filmacademie: “Het reglement staat voor de Goya 2021 bij wijze van uitzondering een nominatie toe voor speelfilms die gepland waren voor een bioscooprelease, en die nu – als gevolg van de coronapandemie – direct worden uitgebracht op videoplatformen of via online streamingsdiensten.”

De Spaanse filmacademie meldt dat dit de eerste uitzondering is die er in ruim dertig jaar gemaakt moet worden. “Op het moment dat bioscoop- en theaterzalen weer open kunnen, zullen wij de maatregel herzien en zullen we zeer waarschijnlijk weer teruggaan naar het reguliere regelement. Vooralsnog maken we deze uitzondering alleen voor de Goya 2021.”

Goya volgt besluit van Oscars

Eind april werd aangekondigd dat ook het reglement van de wereldberoemde Oscars is aangepast vanwege het coronavirus. Het bestuur van de Oscars kondigde een paar weken geleden aan dat het voor de 93e editie van de Oscars zal worden toegestaan dat films, die niet in bioscopen zijn vertoond, kunnen worden genomineerd voor een Oscar.

Goyas Spaanse tegenhanger Academie Awards

‘De Goyas’ zijn de nationale filmprijzen van Spanje die bijna elk jaar worden uitgereikt door de Spaanse Academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie. Het bekende bronzen beeldje is gemaakt als ode aan de Spaanse kunstenaar Goya. In 1987 werden de Goya-awards in het leven geroepen omdat er behoefte was aan een Spaanse tegenhanger van bijvoorbeeld de Academie Awards. In 28 verschillende categorieën vallen er prijzen te winnen plus een ere-Goya. Voornamelijk Spaanse en Latijns-Amerikaanse filmproducties worden genomineerd voor een Goya-award.

Dit vind je misschien ook leuk