Filmfestival van Málaga verplaatst naar eind augustus

door admin
Filmfestival van Málaga verplaatst naar eind augustus

Hoewel het begin maart nog niet verboden was om dit drukbezochte filmfestival door te laten gaan, werd het afgelast omdat door de aangepaste reisadviezen belangrijke genodigden niet aanwezig konden zijn. Festivaldirecteur Juan Antonio Vigar zette vervolgens alles op alles om de editie van 2020 op een ander tijdstip alsnog te laten plaatsvinden. En dat is gelukt. Weliswaar zonder rode loper, ontmoetingen met het publiek en andere sociale feestelijkheden, gaat het festival op 24 augustus dit jaar van start. 

Alleen films staan centraal

De drieëntwintigste editie van het Filmfestival van Málaga is met drie dagen ingekort en beperkt zich tot alleen de officiële categorieën (langspeelfilms, korte films, documentaires, ZonaZine en Cinema Cocina). Voor de zalen waarin de films worden gedraaid, dat zijn hoofdzakelijk Cine Albéniz, el Teatro Cervantes en el Teatro Echagaray, zullen dezelfde voorzorgsmaatregelen (maximaal aantal bezoekers, hygiënevoorschriften etc.) van toepassing zijn als in de rest van Spanje. Zowel het openings- als het slotgala zullen gewoon plaatsvinden, evenals de onderscheidingen van Gael García Bernal, Arturo Ripstein, Tamara Hernández, Carlos Marques-Marcet, Javier Fesser, Kiti Mánver en Óscar Martínez.

Nog niet alles is bevestigd, maar het ziet ernaar uit dat alle deelnemers die aanvankelijk in maart zouden strijden om de belangrijkste prijs van het festival, de Biznaga de Oro, ook in augustus zullen deelnemen. Dat is onder meer de film ‘A este lado del mundo’ van David Trueba, ‘El diablo entre las piernas’ van Arturo Ripstein, ‘Un mundo normal’ van Achero Mañas en ‘Las niñas’ van Pilar Palmero.

Cine abierto 

Juan Antonio Vigar heeft laten weten deze filmfestivaleditie met uiterste voorzichtigheid en grote verantwoordelijkheid te zullen organiseren. Van de 150 duizend mensen die vorig jaar op de been waren om op straat of in een bar een glimp van de nationale filmsterren op te vangen zal dit jaar geen sprake zijn. De rode loper zal in augustus worden vervangen door grote schermen in het oude centrum van Málaga waarop onder andere de persconferenties en gala’s te zien zullen zijn. Ook zullen er, evenals andere jaren, op verschillende openbare plaatsen in de stad zoals in parken en op het strand, films worden geprojecteerd. 

Feria de Málaga

Met de gekozen datum van het filmfestival in de tweede helft van augustus, is rekening gehouden met de Feria de Málaga die, hoewel nog niet officieel bevestigd, zal plaatsvinden van 15 tot en met 22 augustus. Gemeenteraadslid voor festiviteiten Teresa Porra is nog steeds voornemens het festival in deze week door te laten gaan met onder andere muzikale evenementen en het festival de coros.

September filmfestivalmaand

Ook wordt het filmfestival van Málaga nog gehouden voor aanvang van de maand september, traditiegetrouw de maand van filmfestivals zoals het festival van Cannes, Venetië en San Sebastian. Vigar verwacht dat eind augustus weer licht aan het einde van de tunnel zal schijnen, en er weer een start kan worden gemaakt met nieuwe filmproducties. Het festival in Málaga zou volgens de festivaldirecteur een symbolische kers op de taart zijn. Uiteraard gaat het festival alleen door als de omstandigheden het op dat moment toelaten.  

Dit vind je misschien ook leuk