Slechts een derde van hotels in Spanje verwacht open te gaan in zomer

door admin
Slechts een derde van hotels in Spanje verwacht open te gaan in zomer

De uitnodiging van premier Sánchez om vanaf juli in Spanje vakantie te vieren werd door veel buitenlandse toeristen met gejuich ontvangen. Diverse online reisbureaus melden dat de zoekopdrachten naar hotels in Spanje sinds zaterdag met zo’n 150 procent is gestegen.

Geen vertrouwen in komst buitenlandse toeristen

El País meldde vanochtend dat hoteleigenaren het hoogseizoen echter minder rooskleurig tegemoet zien. Frankrijk heeft zijn inwoners namelijk afgeraden om deze zomer naar Spanje op vakantie te gaan, de quarantaine in het Verenigd Koninkrijk geldt nog minimaal tot medio juni en Duitsland liet weten alleen te vliegen op regio’s waar geen coronabesmettingen meer zijn. In het laatste geval zullen Duitsers – op dit moment – alleen veilig kunnen vliegen naar de Balearen en de Canarische eilanden.

Te lage bezettingsgraad niet rendabel voor hotels in Spanje om te openen

Met de huidige situatie in het achterhoofd, zullen veel hoteleigenaren ervoor kiezen om hun hotels niet te openen deze zomer. Miguel Vázquez, directeur van Colliers hotels in Spanje, vertelt dat veel hotels een bezettingsgraad van minimaal 40 procent moeten hebben om geen verlies te lijden. De prognoses voor juli en augustus laten vooralsnog zien dat deze bezettingsgraad in veel hotels niet zal worden gehaald en dat eigenaren er zeer waarschijnlijk voor zullen kiezen om dicht te blijven. Ook de Palladium-keten, die goed is vertegenwoordigd op de Balearen, onderschrijft dit uitgangspunt. Zolang er geen garantie is op voldoende buitenlandse toeristen, zullen veel hoteleigenaren ervoor kiezen om dicht te blijven.

Canarische eilanden in voordeel dankzij overwinteraars

Hotels op het vasteland van Spanje en de Balearen moeten het voornamelijk hebben van het hoogseizoen dat veelal tot en met september loopt. De Canarische eilanden daarentegen zouden in het hoogseizoen kunnen profiteren van de binnenlandse toeristen die het liefst in eigen land op vakantie gaan. Tijdens de herfst en de winter kunnen zij hun deuren openhouden voor de buitenlandse toeristen die graag overwinteren op de Canarische eilanden. Dit kan alleen zolang de coronapandemie onder controle blijft en de vluchten tussen de eilanden en het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Scandinavische landen weer volledig worden hersteld.

Of de stijging van de zoekopdrachten sinds afgelopen zaterdag ook leidt tot daadwerkelijke boekingen zal nog even moeten worden afgewacht.

Dit vind je misschien ook leuk