Oudste, best bewaard gebleven graanschuur Spanje staat in regio León

door admin
Oudste, best bewaard gebleven graanschuur Spanje staat in regio León

In de buurt van het gehucht Las Bodas (dat bij de gemeente Boñar hoort in de provincoe León) ligt de Vleermuisgrot, waar prachtige stalactieten en stalagmieten te zien zijn. In het plaatsje zelf staat een Romaanse kerk uit de dertiende eeuw met mooi beeldhouwwerk. De grootste trots van Las Bodas is echter een oude graanschuur die een van de best bewaarde en mooiste constructies uit de 17e eeuw is.

Cultureel erfgoed

De zogenaamde hórreo, een bouwwerk op palen waar vroeger proviand in werd bewaard, is sinds 5 jaar in het bezit van de provincie León. De provincie kreeg het toen geschonken door de broers Amador en José Cendán, die tot 2015 de particuliere eigenaren waren. In 2011 is de graanschuur gerestaureerd en kreeg het de status van Cultureel Erfgoed.

Opslag proviand

Een hórreo is een bouwwerk dat op palen staat zodat voedsel droog kon worden opgeslagen en buiten bereik bleef van hongerige dieren. De sleuven in de houten wanden zorgden voor de nodige ventilatie. In Noord-Spanje, met name in de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en León, zijn veel van deze graanschuren bewaard gebleven en worden ze vanwege de bijzondere architectuur nog steeds gezien als historisch erfgoed.

Best bewaard gebleven

Alleen al in de provincie León staan nog ongeveer 300 van dit soort bouwwerken. Het exemplaar in Las Bodas, dat uit de 17e eeuw stamt, onderscheidt zich door zijn schoonheid en is volgens deskundigen uniek door zijn rechthoekige vorm, het puntdak en indeling. De ruimte bestaat uit 3 compartimenten en de wanden zijn afgewerkt met leisteen, zand en kalk. 

Dit vind je misschien ook leuk