Renfe ‘steelt’ ruim 3 miljoen passagiers van luchtvaart in Spanje

door admin
Renfe ‘steelt’ ruim 3 miljoen passagiers van luchtvaart in Spanje

Zo’n 3,4 miljoen passagiers (27 procent) die normaal gesproken met het vliegtuig zouden reizen, kiezen nu voor de trein. Dit is de verklaring van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe vanwege de beperkingen en de ingevoerde gezondheidsmaatregelen binnen de luchtvaart. Renfe verwacht dat mensen – in ieder geval tijdelijk – ervoor kiezen om te reizen met de trein in Spanje.

Verschuiving van vliegen naar treinreizen in Spanje

De spoorwegmaatschappij liet weten dat het percentage van 27 procent waarschijnlijk iets lager wordt naargelang de beperkingen van vliegmaatschappijen worden opgeheven en de maatregelen duidelijk worden. Dan nog verwacht Renfe dat zo’n 18 procent van de passagiers voor de trein zal kiezen in plaats van voorheen voor het vliegtuig.

Op dit moment mag Renfe 30 procent van de gebruikelijke capaciteit aan passagiers vervoeren. Deze capaciteit mag in een later stadium worden verhoogd naar 50 procent.

Meer vrijheid in de trein

In het verslag van Renfe is te lezen dat passagiers ‘een grotere mate van vrijheid ervaren’ in de trein. Ook voorziet Renfe dat luchtvaartmaatschappijen overgaan tot het verhogen van hun ticketprijzen om rendabeler te worden en dat deze keuze ervoor zorgt dat mensen toch voor de trein gaan kiezen. Met deze voordelen in het achterhoofd denkt Renfe in ieder geval tijdelijk een voordeel te hebben ten opzichte van het luchtverkeer.

Herstel aantal passagiers pas in 2023

Ondanks deze voorspellingen meldt Renfe dat zij verwachten pas in 2023 op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis te zitten qua passagiers voor de AVE en de langeafstandstreinen. Sinds de coronapandemie uitbrak en de noodtoestand werd afgekondigd is het aantal passagiers van Renfe gedaald met 46,4 procent. Renfe verwacht dat het aantal passagiers dit jaar met 17,1 miljoen af zal nemen en laat laat weten met deze voorspellingen nog geen rekening te houden met het ingebruiknemen van nieuwe AVE-lijnen en de liberalisering van het treinverkeer dat is gepland in december 2020.

Dit vind je misschien ook leuk