Prado Museum krijgt uitbreiding met nieuwe expositieruimten

door admin
Prado Museum krijgt uitbreiding met nieuwe expositieruimten

De nieuwe aanbouw is een ontwerp van de gerenommeerde Britse architect Norman Forster en de Spaanse architect Carlos Rubio. Het gaat om een verbouwing en renovatie van de Salón de Reinos dat een onderdeel is van het Buen Retiro Paleis, ooit het tweede verblijf van de Spaanse koning Felipe IV. 

De verbouwing zou eigenlijk in 2019 al van start gaan bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van het Prado Museum, maar werd uitgesteld wegens gebrek aan budget en de zoveelste regeringscrisis. In de nieuw te bouwen ruimten zullen werken uit de permanente collectie van het museum komen te hangen die tot dusver wegens ruimtegebrek in opslag bleven. 

Aangepast budget

Het initiële budget voor het uitbreidings- en verbouwingproject voor de Salón de Reinos bedroeg 30 miljoen euro. Het project is een onderdeel van het ambitieuze stadsproject Campus del Prado waarbij verschillende bouwwerken betrokken zijn: het centrale Edificio Villanueva, de uitbreiding van los Jerónimos, el Casón del Buen Retiro en de Salón de Reinos. Directeur van het Prado Museum Miguel Falomir heeft laten weten dat de renovatiewerkzaamheden wel van start zullen gaan, maar dat hij het vanzelfsprekend vindt dat het initiële budget 30 miljoen euro vanwege de coronacrisis zal worden aangepast. 

Met de vorige uitbreiding uit 2007, van het gebouw Jerónimos, kreeg het museum er 15.715 vierkante meter oppervlakte bij, die in gebruik genomen werd als expositie- en opslagruimte.  

Prado Museum

Het Prado Museum geldt als een van de belangrijkste musea ter wereld en bezit kunst uit de veertiende tot en met de negentiende eeuw, waaronder 5.000 tekeningen, 2.000 prenten, 1.000 munten en medailles, 2.000 toegepaste kunstvoorwerpen en 700 beelden. Grote namen zijn onder meer de Spaanse meesters El Greco, Diego Velázquez, Francisco Goya, Bartolomé Murillo en Francisco Zubarán. Daarnaast zijn er werken te zien van de Nederlandse kunstschilders Jeroen Bosch, Rembrandt, Peter Paul Rubens en de Italiaanse Caravaggio.

Dit vind je misschien ook leuk