Europa opent vandaag buitengrenzen voor 15 ‘veilige’ landen

door admin
Europa opent vandaag buitengrenzen voor 15 ‘veilige’ landen

De Europese Unie heeft gisteren officieel vijftien landen als ‘veilig’ aangemerkt. Australië, Algerije, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Rwanda zijn de veertien landen die als ‘veilig’ zijn bestempeld. In principe behoort China ook tot deze lijst, maar Brussel laat dit besluit afhangen of China ook Europese burgers toelaat.

Lijst ‘veilige landen’ elke twee weken herzien

De Verenigde Staten, Brazilië en Rusland zijn nog niet bestempeld als veilig aangezien het coronavirus, voornamelijk in de eerste twee landen, nog niet onder controle is. Gisteren is de lijst met ‘veilige landen’ goedgekeurd binnen het Europees Parlement en deze wordt elke twee weken herzien in het licht van de ontwikkelingen van de coronapandemie.

In het akkoord van het EP staat genoemd dat Andorra, Monaco, San Marino en het Vaticaan gelijk staan aan de EU-landen en ook worden de schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gezien als landen binnen de EU.

Spanje vertraagt 1 a 2 dagen

Spanje zal de buitengrenzen op 2 of 3 juli pas openstellen. De woordvoerder van de Spaanse regering vertelde dat Spanje minstens een dag  nodig heeft om aan de hand van het EU-akkoord een besluit op te stellen en in het BOE te publiceren. Dat betekent dat de openstelling van de grenzen van Spanje minimaal een dag vertraging oploopt.

De wederkerigheid van de EU heeft betrekking op China maar Spanje past deze ook toe op Marokko en Algerije, wat betekent dat Spanje pas de grenzen openstelt voor deze landen als zij dat ook voor Spanjaarden doen. Bronnen van de regering melden dat dit niet gaat om sancties, maar om het bevorderen van een samenwerking tussen de landen.

EU-landen blijven zelf verantwoordelijk voor grensbeleid

Het akkoord dat gisteren is bereikt is slechts een advies en is dus niet juridisch bindend. De EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor hun grensbeleid. Ierland en Denemarken hanteren bijvoorbeeld eigen regels en beperkingen als het gaat om hun grensbeleid. Een EU-land mag echter niet zelf bepalen om burgers van landen die niet op de lijst staan toe te laten.

Met het toelaten van burgers uit vijftien landen, worden ruim 150 landen uitgesloten van toegang tot de EU. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Latijns-Amerika het nieuwe epicentrum van het coronavirus aangezien deze landen goed zijn voor 25 procent van de coronagevallen ter wereld.

Dit vind je misschien ook leuk