Drie personen opgepakt voor plunderen archeologische sites in Spanje

door admin
Drie personen opgepakt voor plunderen archeologische sites in Spanje

De Spaanse nationale politie heeft drie personen opgepakt voor het plunderen van twee archeologische sites in de omgeving van Badajoz, in het zuidwesten van Spanje. Daarbij zijn ruim tweehonderd historische voorwerpen in beslag genomen. De voorwerpen hebben samen naar schatting een waarde van 56.000 euro. Dat maakte de Spaanse krant La Vanguardia gisteren bekend.

Verdachte video’s op internet

De Spaanse politie kwam de plunderaars op het spoor na een tip november vorig jaar van de Dienst voor bescherming van het cultureel erfgoed van de deelregering van Extremadura. Medewerkers van deze dienst waren op internet op verdachte video’s gestuit. Op de beelden was te hoe verschillende mensen met hulp van metaaldetectoren archeologische voorwerpen vonden en opgroeven. 

Arrestaties na huiszoeking

De politie wist aan de hand van de video’s de twee archeologische sites in de regio Badajoz te traceren. Ook slaagde de politie erin de personen die op de video’s te zien waren te identificeren en op te sporen.

Bij een huiszoeking bij een van de verdachten trof de politie 229 historische voorwerpen aan. Zo werden er munten en bronzen gebruiksvoorwerpen teruggevonden, maar ook overblijfselen van militaire voorwerpen die in de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 werden gebruikt. Ook trof de politie in de woning verschillende metaaldetectoren aan en ander gereedschap dat bij de illegale opgravingen werd gebruikt. De totale waarde van de teruggevonden voorwerpen wordt geschat op 56.000 euro.

De drie verdachten zijn opgepakt op verdenking van het illegaal opgraven van historische voorwerpen en het plunderen van archeologische sites. 

Dit vind je misschien ook leuk