Extreme zomers realiteit in Spanje over 30 jaar

door admin
Extreme zomers realiteit in Spanje over 30 jaar

Volgens Eltiempo.es gaat het hier niet om het meest pessimistische scenario. Mocht de CO2-uitstoot toenemen dat wordt dit scenario nog een stuk slechter. Uit het verslag blijkt dat de gevolgen van de klimaatverandering niet alleen beperkt blijven tot een temperatuurstijging. Die gaat gepaard met hevige gota fría¡s (stortregens), meer overstromingen en een toename van de kans op andere natuurrampen. 

Meer en extremere hittegolven in Spanje

De weerdienst heeft voor de grotere steden in Spanje voorspellingen gedaan voor de temperaturen in 2050. Zo kunnen de waarden in Madrid ‘gemakkelijk’ oplopen tot gemiddeld 42 graden, 44 graden in Bilbao, 45 graden in Valencia en Santa Cruz de Tenerife en 49 graden in Sevilla en Córdoba. Hittegolven zullen de komende decennia in frequentie en in intensiteit toenemen. Sinds 1975 zijn er 57 hittegolven in Spanje geregistreerd. Opvallend hier is dat de laatste jaren de hittegolven korter op elkaar volgen, langer duren en extremer zijn.

Toename tropische nachten in Spanje

Het aantal tropische nachten in Spanje zal toenemen. De tropische nachten in het Middellands Zeegebied zouden langer dan 60 dagen kunnen aanhouden terwijl in Sevilla, Cádiz, Ceuta en Melilla er tussen de 68 en 70 tropische nachten per jaar worden voorspeld. Madrid, Zaragoza en Cáceres zullen te maken krijgen met een verdubbeling van het aantal tropische nachten en in Castilië en León zal het huidige aantal waarschijnlijk verdrievoudigd worden.

Eltiempo.es heeft ook voorzichtige schattingen gedaan voor het einde van de 21e eeuw. Eind deze eeuw verwacht de weerdienst 57 tropische nachten in Madrid, 61 in Barcelona, tegen de 75 tropische nachten aan de Middellandse Zee en bijna elke nacht in Andalusië zal eind deze eeuw tropisch zijn.

Lange periodes van droogte afgewisseld met gota fría

Over 30 jaar voorspelt Eltiempo.es dat er zeer regelmatig periodes zijn van twee maanden waarin er nauwelijks regen valt. Deze extreem droge periodes zullen naar verwachting worden afgewisseld met hevige stortbuien. Waar aan het begin van deze eeuw sprake was van 4,4 procent extreem droge oppervlaktes in Spanje, zal dat percentage in 2050 opgelopen zijn tot zo’n 6 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk