Inditex betaalde ruim 70 procent van belasting buiten Spanje

door admin
Inditex betaalde ruim 70 procent van belasting buiten Spanje

De Inditex-keten, waar onder andere de modewinkels Zara, Bershka, Pull&Bear en Massimo Dutti onder vallen, heeft 1.874 miljoen euro aan belasting betaald in 2019. Dit bedrag komt neer op ruim 27 procent aan belasting die binnen Spanje is afgedragen. In totaal heeft het Spaanse bedrijf ruim 6.740 miljoen euro aan belasting betaald in 2019. 

Podemos verwijt Inditex belastingontduiking

Inditex, en dan voornamelijk de belastingheffing van de keten, is al tijden onderwerp van gesprek binnen onder andere de politieke partij Podemos. De partij is van mening dat Inditex onderaan de streep te weinig belasting betaalt in Spanje. Volgens Podemos maakt Inditex misbruik van het zogenaamde ‘hoofdkwartiereffect’.

Pablo Isla, voorzitter en CEO van Inditex probeerde tijdens de aandeelhoudersvergadering alle argumenten over belastingontduiking vanuit Podemos te ontkrachten door aan te geven hoeveel vennootschapsbelasting Inditex de afgelopen jaren heeft betaald aan Spanje. Dat komt neer op in totaal ruim 2.670 miljoen euro. Dat is meer dan 2 procent van de totale belastingheffing van Spanje, zo schreef ElEconomista.es gisteren.

Genereuze donaties van Spaanse keten

Tijdens de vergadering haalde Pablo Isla de bijdrage van zijn bedrijf aan tijdens de coronacrisis. De oprichter van Inditex doet al jaren donaties aan ziekenhuizen in Spanje. Dit valt verkeerd binnen de Spaanse politieke partijen die van mening zijn dat een bedrijf beter ‘eerlijk belastingbetaalt’, dan ontduiking te ‘verdoezelen met liefdadigheid’. Ook dit jaar heeft Inditex 25 miljoen euro gedoneerd aan hulp in het bestrijden van de coronacrisis. Verder zette de Spaanse multinational 56 van haar vrachtschepen in om medische apparatuur en beschermende middelen te vervoeren voor zowel publieke als private medische centra.

Impact Covid-19 enorm op modeketen

De keten die in Arteixo (Galicië) is gevestigd heeft wereldwijd meer dan 7.400 winkels en de activiteiten van Inditex in Spanje vertegenwoordigen 15,7 procent van de totaalomzet. Sinds 13 juli heeft Inditex 94 procent van haar winkels wereldwijd heropend. Door de coronapandemie was Inditex genoodzaakt om bijna 90 procent van alle winkels te sluiten. “De situatie zal zich geleidelijk aan weer herstellen, maar de impact van Covid-19 is enorm geweest op de eerste helft van 2020,” aldus directeur Isla.

Dit vind je misschien ook leuk