Zorgwekkende leegloop voor bijna 70 procent van gemeenten Castilla y León

door admin
Zorgwekkende leegloop voor bijna 70 procent van gemeenten Castilla y León

De regioregering wil dat de Europese Unie deze gebieden officieel erkent als demografische woestijn, om zo in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning. In de verschillende provincies in Castilla y León varieert de gemiddelde bevolkingsdichtheid van ongeveer 9 tot 64 inwoners per vierkante kilometer. In de steden zijn de dichtheden het hoogst. Zo wonen in Salamanca  ruim 3.600 mensen per vierkante kilometer.

Veel leegloop in dorpen

Vooral de dorpen met minder dan 20.000 inwoners kampen met leegloop. In het dorp Haza wonen maar 30 mensen in een gebied van 82 vierkante kilometer. Het grondgebied van dat dorp is bijna net zo groot als de gemeente Assen, maar in die Drentse stad wonen meer dan 68.700 inwoners. Of neem Quiñonería, een dorp dat met 38 km2 in oppervlakte vergelijkbaar is met Zoetermeer, maar waar slechts 9 mensen wonen. Dat is 0,23 mensen per vierkante kilometer.

Uitgestrekt en leeg

De bevolkingsdichtheid drukt in een getal uit hoeveel inwoners gemiddeld op een vierkante kilometer wonen, zodat je de dichtheid van verschillende plaatsen kunt vergelijken. Zo’n getal zegt echter niet alles. Soms is een gemeente heel erg uitgestrekt. Zelfs met relatief veel inwoners blijft de dichtheid dan erg laag. Zo heeft Jalón in de provincie Soria bijna 1500 inwoners, maar die wonen wel verspreid over een gebied van ruim 440 km2. Soms is de dichtheid ook hoger dan de drempel van 10 inwoners per vierkante kilometer, maar dat zegt ook niet alles. Zo is de dichtheid in Las Casas del Conde bijna 55 inwoners per vierkante kilometer, maar er wonen slechts 69 mensen.

Lapland van het zuiden

Castilla y León is het Lapland van het zuiden. In Lapland leven ongeveer 2 inwoners per vierkante kilometer. In Castilla y León vind je 223 dorpen met een lagere bevolkingsdichtheid. Twee derde van de dorpen in deze Spaanse regio heeft bevolkingscijfers die de Europese Unie aanmerkt als risicovol voor ontvolking. Dat is echt zorgwekkend en de vooruitzichten voor de komende jaren zijn niet bemoedigend. En dan zijn er ook nog de dorpen die op de kaart staan, maar waar niemand meer woont. Het Spaanse platteland loopt leeg.

Europese subsidies

Het platteland is afhankelijk van Europese fondsen voor plattelandsontwikkeling. Bij een vergadering van het Europese comité voor de Regio’s maakte Carlos Aguilar van Castilla y León zich daarom ook sterk voor toekenning van subsidies uit het Europese fonds voor rechtvaardige transitie. Dat fonds is gericht op ondersteuning van gebieden die overschakelen van steenkool op schone energie. Veel mijnen in Castilla y León zijn begin van deze eeuw gesloten, wat net te vroeg is om voor subsidie in aanmerking te komen.

De Europese commissaris voor Democratie en Demografie, Dubravka Šuica, bezocht de regio om de gevolgen van de leegloop te bespreken met de regioregering. De regio’s Castilla y León, Asturias en Aragón hebben in Europa hun krachten gebundeld om meer invloed op de verdeling van de fondsen te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk