Sluiting nachtleven en rookverbod op straat onder nieuwe maatregelen Spanje

door admin
Sluiting nachtleven en rookverbod op straat onder nieuwe maatregelen Spanje

Sinds 21 juni lagen de bevoegdheden om dergelijke maatregelen te nemen bij de regionale autoriteiten van de autonome deelstaten. Omdat het ministerie van Volksgezondheid de opmars van het aantal mensen dat postief test op aanwezigheid van het virus in hun lichaam zorgelijk acht, werd op vrijdag 14 augustus een buitengewone videovergadering gehouden tussen de landelijke minister van Volksgezondheid Salvador Illa en zijn collega’s uit alle 17 regio’s.

Hierin zijn unaniem 11 maatregelen en drie aanbevelingen afgesproken. Onder de maatregelen zijn enkele al van kracht in specifieke regio’s. De regio’s waar dat niet het geval is krijgen de verplichting deze eveneens op te volgen. Minister Illa van Volksgezondheid kondigde de maatregelen aan tijdens een persconferentie na de buitengewone vergadering tussen de landelijke en regionale ministers. Alle landelijke Spaanse media, waaronder El Mundo, El Confidencial en El País hebben hier vrijdag over bericht. 

De belangrijkste maatregelen

Discotheken, danszalen, nachtclubs en cocktailbars met en zonder live-muziekoptredens in het hele land moeten sluiten. 

De sociale afstand van 1,5 moet nageleefd worden in alle horeca zowel binnen als op het terras en zaken moeten om 1 uur ’s nachts sluiten en mogen geen nieuwe klanten meer binnen laten vanaf 12 uur ’s nachts. Tussen tafels of groepen tafels moet minimaal 1,5 meter afstand zijn en er mogen maximaal 10 personen bij elkaar zitten.

Roken op de openbare weg (vía pública) is verboden daar waar men niet de sociale afstand van 2 meter kan handhaven. Dit verbod geldt ook voor inhalatieapparaten zoals elektrische sigaretten, pijpen of waterpijpen. Sommige kranten schrijven dat roken ‘al aire libre’ (in de buitenlucht) is verboden. Dan zou het verbod ook gelden voor terrassen, maar daarover is verder niets bevestigd.

Botellones (in groepsverband alcohol drinken op straat) zijn in heel Spanje verboden en elke regio of gemeente kan zelf beslissen over de sancties die gelden bij overtreding van dit verbod. Controles moeten worden opgevoerd om te voorkomen dat deze en andere niet toegestane activiteiten in groepsverband plaats vinden. 

PCR-tests moeten maximaal binnen 72 uur worden afgenomen bij nieuwkomers in (ouderen)residenties en verzorgingstehuizen. Dit geldt ook voor nieuw personeel of personeel dat terugkeert van een verlof of vakantie. Hier moet ook het bezoek worden beperkt tot één persoon gedurende maximaal één uur per dag. Uitjes van residenten in dit soort centra worden beperkt.

De noodzaak voor een evaluatie van de risico’s voorafgaand aan de organisatie van massale evenementen.

PCR-screening oet worden gedaan in specifieke doelgroepen als de virus-situatie daarom vraagt, bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, woonblokken, gezondheidscentra etc. die in verband kunnen worden gebracht met een uitbraak.

Enkele maatregelen waarover deze vrijdag is gesproken waren al van kracht in verschillende regio’s. Zo verbood Galicië al het roken in de buitenlucht als de sociale afstand niet gehandhaafd kan worden. Donderdag ging dezelfde maatregel ook in op de Canarische Eilanden en bleek dat regio’s zoals Madrid, Asturië, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Navarra en de regio Valencia hier ook over spreken. Hier werd ook de capaciteit in zaken in het nachtleven beperkt. 

Drie aanbevelingen voor bevolking

De ministers werden het ook eens over drie aanbevelingen voor de bevolking. Dit zijn: de beperking van sociale ontmoetingen tussen mensen die niet bij elkaar wonen; samenkomsten mogen niet groter zijn dan 10 personen en er zullen periodiek tests moeten worden afgenomen bij personeel van ouderenresidenties en verpleeghuizen om te voorkomen dat besmettelijk personeel de ouderen verzorgt.

‘De regio’s krijgen een nog niet vastgestelde termijn om de overeengekomen maatregelen door te voeren in hun regionale regelgeving’, zei minister Illa van Volksgezondheid. Wel zal dat zo spoedig mogelijk moeten gebeuren. ‘Zij mogen altijd meer beperkende maatregelen invoeren. Dit is een minimum, geen maximum’. 

Uniek gezamenlijk optreden op gebied volksgezondheid

Hij zei verder: ‘We hebben voor het eerst in de geschiedenis van de democratie besloten om samen op te treden op het gebied van de volksgezondheid’. Het instrument om dit te doen is opgenomen in de wet 16/2003 op cohesie en kwaliteit van het nationale gezondheidssysteem van 28 mei jl. die op zijn beurt is opgenomen in het een maand geleden goedgekeurde ‘Plan voor vroegtijdige reactie in een COVID-19-pandemiebeheersingsscenario’. 

Drie niveaus van handelen

Dit plan bevat drie niveaus van handelen. In het eerste niveau zijn het uitsluitend de regio’s die beslissen hoe de situatie wordt beheerd. In het tweede niveau kunnen tussen de regio’s overeengekomen maatregelen worden ingevoerd die meer dan één regio betreffen en voor het derde niveau zou opnieuw een Staat van Alarm afgekondigd moeten worden. Daarvan is nu geen sprake. 

Minister Illa deed tijdens zijn persverklaring een oproep aan jongeren om de regels te respecteren en na te leven en stelde de opstelling met betrekking tot de maatregelen van de ouderen in de Spaanse samenleving als voorbeeld. 

‘Huidige situatie niet vergelijkbaar met maart en april’

Met betrekking tot de ontwikkeling van de pandemie in Spanje bevestigde de minister dat de huidige situatie niet vergelijkbaar is met die er was in maart en april ‘maar we mogen niet toestaan dat er een toename van gevallen komt en daarom hebben we vandaag deze maatregelen genomen’. 

Dit vind je misschien ook leuk