Zomeractiviteiten in de Spaanse natuur met oog voor coronapreventie

door admin
Zomeractiviteiten in de Spaanse natuur met oog voor coronapreventie

Verschillende natuurorganisaties, waaronder Natursierra, organiseren ‘coronaveilige’ nachtwandelingen door bosgebied en ruige landschappen. Inclusief hygiënische handgel en andere gefaciliteerde voorzorgsmaatregelen. Of liever deelnemen aan een milieuproject in de Picos de Europa, de Sierra de Guadarrama of de Sierra Nevada? Er zijn genoeg alternatieven voor de volle stranden en de drukke stadscentra volgens Sergio Martín, coördinator vrijwilligersprojecten in Nationale Parken van de Vereniging voor Milieuwetenschappen.  

Vrijwilligerswerk in de natuur

Omdat de vrijwilligersprojecten die gepland waren voor mei jongstleden niet digitaal konden plaatsvinden, werden deze uitgesteld tot de zomer. Doorgaans nemen biologie- of milieustudenten deel aan deze projecten, maar omdat ze nu in de vakantieperiode vallen, zijn ze toegankelijk voor iedereen die daar de interesse en de tijd voor heeft. Zo organiseert het Wereld Natuurfonds Spanje twee projecten: een in het Nationaal Park Islas Atlánticas de Galicia (Isla de Sálvora) en een op het eiland Graciosa (Lanzarote). 

Belén Fernández van WWF Spanje liet weten dat gedurende de noodtoestand alle activiteiten in de nationale parken zijn gecanceld. Om de vrijwilligersprojecten later alsnog doorgang te laten vinden zijn er veiligheidsprotocollen opgesteld ter preventie van Covid-19. Zo wordt er bijvoorbeeld voorzien in voldoende herbruikbare mondkappen en desinfecterende gel. Of alle projecten in het najaar kunnen doorgaan is nog niet zeker, maar dat de mensen juist nu behoefte hebben aan natuur staat volgens Fernández als een paal boven water.  

Ezeltochten en ezels verzorgen

Een andere mogelijkheid biedt Vereniging Dejando Huella en Mataelpino die zich inzet voor het welzijn van de ezel, een diersoort die bijna met uitsterven wordt bedreigd. De vereniging organiseert projecten in nationaal park Sierra de Guadarrama (Madrid). Door de huidige omstandigheden met covid-19 wordt in groepen met minder dan tien personen gewerkt en is er de nodige aandacht voor desinfectie, sociale afstand en het dragen van mondkapjes. Missie van de vereniging is “mensen kennis te laten maken met de ezels, de dieren te laten verzorgen en het organiseren van ezeltochten”. 

Hábitat Madrid

Hábitat Madrid biedt een divers activiteitenprogramma dat wordt uitgevoerd door verschillende educatieve natuurinstellingen van de regio Madrid. Zo zijn er workshops voor het verbouwen van biologische groenten of duurzaam tuinieren, worden diverse wandel- en fietsroutes onder leiding van een gids aangeboden of een rondleiding door natuurmusea zoals het Museo Nacional de Ciencias Naturales in Madrid, het Museo del Medio Ambiente in Azpeitia of het Museo de Ecucación Ambiental de San Pedro in Pamplona. 

Dit vind je misschien ook leuk