Filmfestival van Málaga in aangepaste vorm van start gegaan

door admin
Filmfestival van Málaga in aangepaste vorm van start gegaan

Met de geannuleerde Feria de Málaga die op dit moment zou hebben plaatsgevonden, zien de inwoners van de stad reikhalzend uit naar het culturele evenement dat ondanks de pandemie nu toch van start is gegaan: het filmfestival van Málaga, ter gelegenheid waarvan in de emblematische calle Larios hartje zomer de kerstverlichting is opgehangen. 

Geen rode loper maar groot scherm

Op de Plaza de Constitución, waar de calle Larios op uitkomt, hangt een groot scherm waarop de fotosessie van de Spaanse filmsterren vanuit hotel Miramar te zien zal zijn, als alternatief van de traditionele jaarlijkse rode loper voorafgaand aan het gala in Teatro Cervantes. Waar het normaliter een drukte van jewelste is om een glimp van de filmsterren op te vangen, staan nu overal begeleiders om de route naar de in- en uitgang aan te geven. Van het gebruikelijke contact tussen de sterren en het publiek is dit jaar geen sprake; de promotie-interviews worden afgenomen vanuit het dakterras van het AC Málaga Palacio, waar de filmsterren zullen verblijven. 

Fans zullen dit jaar op afstand moeten blijven, ook op afstand van elkaar want grote druktes zijn nog niet toegestaan nu er dagelijks weer 180 nieuwe besmettingsgevallen bijkomen in de provincie Málaga. Festivaldirecteur Juan Antonio Vigar vertrouwt erop dat de fans dat zullen begrijpen. Voor hen zijn er andere kanalen beschikbaar gesteld zoals een TV-web, verschillende sociale media en het grote scherm op de Plaza de Constitución. Zelfs de ster der sterren Antonio Banderas blijft thuis, zoals hij onlangs liet weten op zijn 60ste verjaardag, nadat hij positief was getest op het coronavirus. 

Het festival start vandaag met de projectie van Icíar Bollaíns film ‘La boda de Rosa’. Daarna zullen in de komende dagen 152 van de aanvankelijk 201 geprogrammeerde films worden vertoond. In de hoofdsessie worden drie nieuwe filmproducties gedraaid: ‘Hasta el cielo’ van Daniel Calparsoro; ‘Los Europeos’ van Víctor García León en ‘Black Beach’ van Esteban Crespo. 

Vorig jaar, toen er 221 films in 264 sessies werden vertoond, brachten de bijna 46 duizend bezoekers van het filmfestival in totaal ruim 177 duizend euro in het laatje, dat was 16% meer dan de opbrengst in 2018. Festivaldirecteur Vigar heeft laten weten dat de opbrengst dit jaar een stuk lager zal zijn, alleen al omdat de toegangskaarten voor de helft van de prijs zijn verkocht aan maar 65% van de bezoekerscapaciteit. 

Geen interactie met publiek, alleen promotie nieuwe Spaanse films

Het filmfestival van Málaga is het eerste Europese filmfestival dat sinds aanvang van de coronapandemie ‘live’ van start gaat. De festivals van Venetië en San Sebastian zullen waarschijnlijk dit voorbeeld volgen. Vigar vindt het van fundamenteel belang dat daarbij alle nodige veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Daarom is het contact tussen het publiek en de filmsterren dit jaar van het programma gehaald, en draait het alleen om de promotie en vertoning van nieuwe Spaanse films. 

Dit vind je misschien ook leuk