Spanje wil inwoners waarschuwen via sociale media bij rampen en noodsituaties

door admin
Spanje wil inwoners waarschuwen via sociale media bij rampen en noodsituaties

Een waarschuwing bij gevaar voor de openbare orde via sociale media moet mogelijk worden via de aanpassing van de telecommunicatiewet die op dit moment wordt ontworpen. Na goedkeuring mag de Spaanse regering – alleen bij wijze van uitzondering – gebruik maken van sociale mediakanalen om een boodschap onder de aandacht te brengen die van invloed is op de openbare en nationale veiligheid. Vooralsnog doelt de Spaanse overheid op het gebruiken van populaire communicatiediensten zoals WhatsApp, Tiktok, Facebook, Gmail en Instagram.

Europa moet nog richtlijnen maken voor dit soort situaties

Op dit moment is het versturen van waarschuwingen via diensten als WhatsApp door de overheid nog niet toegestaan. Een van de noodzakelijke eisen van BEREC (de Europese regelgevende instantie voor elektronische communicatie) is dat het systeem dat deze waarschuwingen verstuurt veilig en doeltreffend is. Ook moet Europa nog richtlijnen ontwikkelen en antwoord geven op de vraag of dit soort diensten wel geschikt zijn voor het doel dat de Spaanse regering wil bereiken.

Logistieke hobbels

Voorlopig is het nog lang niet zeker of de aanpassing er zal komen. Een van de twijfels is dat gebruikers een internetverbinding nodig hebben om de meldingen te kunnen ontvangen. In geen geval is het mogelijk dat de afzender van de berichten toegang krijgt tot de informatie op de mobiele telefoon van de gebruiker. Dit kan alleen worden gerealiseerd na het afgeven van een gerechtelijk bevel.

Dit vind je misschien ook leuk