Spaans hooggerechtshof beschouwt koeriers als schijnzelfstandigen

door admin
Spaans hooggerechtshof beschouwt koeriers als schijnzelfstandigen

De rechter heeft in een hoger beroep dat door een voormalige koerier van Glovo werd aangetekend geoordeeld dat zijn dienstverlening schijnzelfstandigheid betreft omdat er tussen het koeriersplatform en de koeriers die daarvoor hun diensten verlenen sprake is van een duidelijke arbeidsverhouding.

Het is voor het eerst dat een rechter zich heeft uitgesproken over de relatie tussen koeriers en hun werkgevers. De rechter ziet Glovo niet als intermediair die bemiddelt bij het contracteren van diensten tussen bedrijven en koeriers, maar als een onderneming die koeriersdiensten levert en concrete voorwaarden stelt aan het verlenen van die diensten. 

Voor het eerst duidelijkheid over arbeidsrelatie koeriers

Met deze uitspraak komt een einde aan de veelvuldige juridische procesvoeringen bij de gewone rechtbanken over deze kwestie. Daarin werd de ene keer beoordeeld dat het om loondienst zou gaan, maar andere rechters oordeelden weer in het voordeel van de zelfstandig ondernemers die diensten verlenen voor online platforms als Glovo en Deliveroo. De procedure bij de hoogste rechterlijke instantie ging van start nadat Isaac Cuende, voormalige koerier van Glovo, in hoger beroep ging toen de rechtbank van Madrid zich in zijn nadeel had uitgesproken.

De uitspraak die nu door de rechter is gedaan is cruciaal, enerzijds omdat daarmee nu duidelijkheid is geschapen voor gelijksoortige rechtszaken waar tot nu toe tegenstrijdige vonnissen over werden uitgesproken, anderzijds stelt dit de Spaanse regering in de gelegenheid duidelijkheid te scheppen over de regelgeving bij het verlenen van koeriersdiensten. Voor zowel de werkgever als de koerier is het vanaf nu een uitgemaakte zaak dat de onderlinge werkrelatie die van een baas en diens werknemer is. 

Direct na de bekendmaking van de rechterlijke uitspraak liet Glovo weten dit besluit te respecteren en nu in afwachting te zijn van een regulerende richtlijn van zowel het Spaanse als het Europese parlement. 

Dit vind je misschien ook leuk