Archeologen doen belangrijke vondsten in centrum van Málaga

door admin
Archeologen doen belangrijke vondsten in centrum van Málaga

Van grote waarde zijn de aangetroffen overblijfselen van 300 lichamen van ridders die vermoedelijk meevochten bij de herovering van de stad Málaga op de Moorse overheersers en een romeinse begraafplaats die informatie geeft over een mogelijke, tot nu toe nog onbekende, grote toegangsweg tot de stad. 

Prachtig uitzicht op Alcazaba vanuit Plaza de la Merced

Nadat de bevindingen van het archeologisch onderzoek aan de regioregering zijn gepresenteerd, zal op basis van de uitkomsten daarvan worden besloten of op de betreffende locatie opnieuw gebouwd gaat worden. Mogelijk wordt deze locatie aan het mooie Plaza de la Merced gebruikt voor de bouw van een hotel en cultureel centrum. Echter voordat het zover is, biedt dit stadsplein nog een prachtig uitzicht op de hooggelegen Alcazaba die voorheen verborgen bleef achter de inmiddels gesloopte bioscopen.

Geen romeins amfitheater

Onderzoeksleider Ana Arancibia heeft bevestigd dat het vermeende romeinse amfitheater niet is aangetroffen, maar niettemin andere waardevolle en interessante opgravingen zijn gedaan. Zo hebben de menselijke overblijfselen een grote archeologische en voor de stad Málaga historische waarde. Het zou gaan om 300 lichamen van ridders die in 1487 samen met de Katholieke Koningen van Spanje in een vier maanden durende strijd de stad heroverde van het Moorse emiraat in Granada. Ook zijn nog veel oudere, romeinse vondsten gedaan die dateren uit de eerste eeuwen van de jaartelling en installaties die vermoedelijk gebruikt werden voor de vervaardiging van olijfolie en wijn. 

Goed behouden gebleven archeologische vondsten

De aangetroffen romeinse begraafplaats is volgens Arancibia van grote waarde omdat deze kan duiden op een belangrijke toegangsweg tot de stad Málaga. Voorname graven werden namelijk langs grote toegangswegen gelokaliseerd zodat iedereen die de stad binnenkwam deze zou zien. Of deze hoofdweg daar daadwerkelijk heeft gelegen moet nader onderzoek nog uitwijzen. Verder zijn ook zoals verwacht was de resten van het voormalige Santa Ana ziekenhuis aangetroffen en bouwwerken uit de vroege christelijke periode van Málaga en een goed behouden gebleven woonwijk uit het Nasridenrijk (13e-15e eeuw). 

Archeologische bezoekplaats of toch nieuwe bouwwerken?

Vooralsnog ziet de burgermeester van Málaga geen belemmering voor nieuwe bouwwerkzaamheden op deze archeologische vindplaats, maar hij benadrukte daarbij dat hij het uiteindelijke oordeel daarover overlaat aan de experts omdat de geschiedenis en archeologie van de stad altijd prioriteit zullen hebben. Mocht het toch komen tot de bouw van een hotel en cultureel centrum, dan zal dat in ieder geval een transparanter geheel worden dan de voormalige bioscopen Astroria en Victoria.  

Dit vind je misschien ook leuk