Realiteit in Spaanse dorpen: Contant betalen zonder geldautomaat in de buurt

door admin
Realiteit in Spaanse dorpen: Contant betalen zonder geldautomaat in de buurt

Een brood afrekenen in Bejís – een dorpje in Castellón – kan, maar wel contant graag. De plaatselijke bakker accepteert namelijk geen pinbetaling. De dichtstbijzijnde geldautomaat ligt op 13 kilometer rijden. Dat is de situatie op meer plekken in Spanje. In minstens 4.000 dorpen in Spanje is geen geldautomaat te vinden en is contant betalen in sommige winkels de enige manier om af te kunnen rekenen.

Ouderen afgesloten van contant geld

Veel inwoners, waarvan de meesten 65 jaar of ouder zijn, worden op deze manier gedwongen om tientallen kilometers te rijden naar een ander dorp of stad waar ze geld kunnen pinnen. Het volgende probleem is dat juist oudere mensen zich niet allemaal zo eenvoudig verplaatsen. Ze zijn als het ware ‘afgesloten’ van contant geld, zo vertelt de burgemeester van Bejís.

Castellón is een van de provincies in Spanje waar de afgelopen jaren veel bankkantoren zijn gesloten. Sinds 2008 zijn er maar liefst 400 mogelijkheden om bankzaken te doen verdwenen in de provincie.

Pinbus op wielen biedt oplossing

Een oplossing die hiervoor wordt geboden is de zogenaamde pinbus van Bankia. In Spanje rijden er inmiddels minstens tien geldautomaten op wielen rond langs dunbevolkte dorpen zodat de inwoners contant geld kunnen pinnen. Volgens de burgemeester van Bejís is dit slechts een tijdelijke oplossing.

Coronacrisis en fusie Spaanse banken gooit plannen om

Dit jaar waren er namelijk verschillende initiatieven van Spaanse banken om geldautomaten te plaatsen in Spaanse dorpen. De coronapandemie gooide echter op veel plekken roet in het eten waardoor veel dorpen vooralsnog zonder geldautomaat zitten.

Lokale burgemeesters vrezen het ergst gezien de huidige coronacrisis en de op handen zijnde fusie tussen CaixaBank en Bankia. Ze verwachten dat er door de huidige problemen en ontwikkelingen nog meer bezuinigd zal worden en dat de situatie zelfs een stuk slechter wordt in plaats van beter.

Dit vind je misschien ook leuk