Spanje op weg naar nieuwe Staat van Alarm

door admin
Spanje op weg naar nieuwe Staat van Alarm

Dit hebben bronnen bij de regering vrijdag gezegd tegen de krant El Confidencial. De bedoeling is een Staat van Alarm af te kondigen voor het hele land en niet voor afzonderlijke regio’s. Het zou gaan om een ‘chirurgische’ Alarmstatus, zonder dat de centrale regering de zeggenschap over de gezondheidszorg van de autonome regio’s overneemt. Dit was het geval bij de Staat van Alarm die op 15 maart werd afgekondigd om het coronavirus halt te houden. De regiobesturen zouden in dit geval nog altijd verantwoordelijk blijven voor het instellen van regionale maatregelen. 

Het doel van een landelijke Staat van Alarm is dat deze juridische dekking biedt voor de avondklok die veel regio’s op het punt staan in te voeren. Die maatregel hoort sinds kort tot fase vier van het alarmsysteem van het ministerie van Gezondheidszorg en wordt geactiveerd zodra de geaccumuleerde virusincidentie de 250 gevallen overstijgt. De gemiddelde virusincidentie in Spanje ligt momenteel op 348. Op vrijdag werden 19.851 nieuwe gevallen en 231 doden als gevolg van het coronavirus gemeld.

Catalonië, Baskenland, Extremadura, La Rioja, Navarra Castilla y León en Melilla hebben de regering al verzocht om een Staat van Alarm in te stellen vanwege de juridische dekking voor het instellen van een avondklok. De zwaarder getroffen regio’s willen dan een straatverbod tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends. 

Dit vind je misschien ook leuk