Immigratieprobleem op de Canarische Eilanden wordt steeds groter

door admin
Immigratieprobleem op de Canarische Eilanden wordt steeds groter

Het is een drukte van belang op de kade van het vissersdorpje Arguineguín. Sinds drie dagen zitten daar 1.350 asielzoekers opgepropt in 12 grote tenten met een capaciteit voor minder dan de helft daarvan. Honderden mensen slapen daardoor op dunne dekens dicht op elkaar op de grond.

Sinds de zomer is dit haventje punt van aankomst voor zo’n beetje 10 procent van de 10.000 migranten die dit jaar de kust van een van de Canarische Eilanden bereikten. Alleen al deze week waren dat er 1.400. Arguineguín zou slechts een tijdelijke opvanglocatie zijn, maar dat station is reeds gepasseerd, schrijft El País.

De locatie is sinds kort afgesloten en wordt gecontroleerd door de politie. Pers en andere belangstellenden worden tegengehouden. Een bewijs voor dat het niet langer gaat om een tijdelijke opvang is dat er afgelopen week een tent van het Rode Kruis is neergezet. Bijna 50 vrijwilligers coördineren dagelijks de opvang van de migranten die veelal door de kustwacht of door andere schepen aan wal worden gebracht. 

Lokale vissers spreken van een ‘invasie’ en zijn van mening dat er genoeg andere plekken zijn in de buurt waar ook migranten opgevangen kunnen worden. De patroon van het plaatselijke vissersgilde is van plan op 7 november een manifestatie te organiseren. 

Inwoners van het dorp kijken naar de burgemeester en twee Franse journalisten ter plaatse spreken over een ‘flagrante schending van de mensenrechten’.

Recordaantal migranten naar Canarische Eilanden

Tot nu toe kwamen al meer dan 10.000 immigranten aan op een van de eilanden voor de kust van Afrika verdeeld over 399 vaartuigen van alle soorten en maten. Dit getal is de som van de gegevens die door het ministerie van Binnenlandse Zaken in het tweewekelijkse rapport over illegale immigratie zijn gepubliceerd en gaan over januari tot 15 oktober; 8.102 plus de 2.161 immigranten die volgens het Rode Kruis en de Spaanse kustwacht tussen 16 en 21 oktober de eilanden bereikten.  

De cijfers wijzen er volgens Europapress op dat als de aankomsten en reddingen op zee doorgaan op het gemiddelde tempo tot 15 augustus, met nog 69 dagen te gaan tot het einde van het jaar, de Canarische Eilanden aan het eind van het jaar een record van 15.366 immigranten kunnen registreren. Als echter rekening wordt gehouden met de sterke toename van aankomsten van de eerste helft van oktober, zullen eind dit jaar 20.403 immigranten de Canarische Eilanden hebben bereikt. Als het aantal reddingen tot slot dagelijks 337 immigranten zonder papieren naar de eilanden brengen, gaat het eind 2020 om een totaal van 33.720.

Als de eerste twee hypothesen van deze officiële telling worden bekrachtigd gaat het om het hoogste aantal immigranten dat sinds 2006 is geregistreerd. Toen arriveerden 31.678 mensen in dit ver afgelegen deel van Spanje. Als de derde veronderstelling wordt bevestigd, het tellen van de dagelijkse reddingen, zou het cijfer van 2006 worden overtroffen.

Minder aankomsten in Ceuta en Melilla

In Ceuta en Melilla neemt het aantal migranten dat aankomt af als gevolg van een verscherping van de regels en controles bij de Marrokaanse grenzen. Tussen januari en 15 oktober registreerde Ceuta 295 mensen die over zee aankwamen. In 2019 waren dat er in dezelfde periode 536. Over land kwamen 222 migranten aan tegenover 1.043 in 2019. In Melilla, de andere Spaanse enclave in Noord-Afrika, kwamen slechts 9 personen aan over zee in 2020, vergeleken met de 471 in 2019.

Het totaal aantal immigranten dat van 1 januari tot de eerste helft van oktober 2020 over land in Ceuta en Melilla aankwam, is met 67,3 procent afgenomen.

Dit vind je misschien ook leuk