Prado museum Madrid loopt 19 miljoen euro omzet mis in 2020

door admin
Prado museum Madrid loopt 19 miljoen euro omzet mis in 2020

Het Prado is het eerste Spaanse museum dat met gegevens naar buiten komt over de financiële gevolgen van covid-19. Volgens de directie is het omzetverlies nu groter dan tijdens de crisis van 2008. Vóór aanvang van de coronacrisis zag het er nog rooskleurig uit voor dit beroemde culturele instituut, met een toename van het bezoekersaantal van tien procent in januari en februari vergeleken met de eerste twee maanden van 2019. 

Begrotingsoverschot

Het museum kan het omzetverlies dit jaar compenseren met nog resterende liquide middelen ter waarde van zo’n 20 miljoen euro die het resultaat zijn van een begrotingsoverschot uit het verleden. Een deel daarvan was voor aanvang van de coronapandemie opzijgezet voor het grote verbouwingsproject van de Salón de Reinos die volgens de planning in 2024 zou heropenen.  

Het museum kwam er financieel slechter voor te staan toen er een bedrag van 4,3 miljoen euro aan overheidssubsidie terugbetaald moest worden aan het ministerie van Financiën om de kosten van de gezondheidscrisis te kunnen dekken. In een Verordening van 31 maart werd vastgelegd dat zelfstandige organisaties en andere entiteiten van de publieke sector liquide middelen beschikbaar moeten stellen aan de overheid om bij te dragen aan de kosten van de pandemie. 

Lees ook: Alles over Prado museum in Madrid

Vorig jaar sloot het Prado de boeken met een hogere omzet dan aanvankelijk berekend was, met een groei van ruim 22 procent ten opzichte van 2018. Aan de andere kant raakte het museum in dat jaar 22 procent aan sponsorinkomsten kwijt en werden er minder kunststukken uitgeleend in verband met de viering van het tweehonderdjarig jubileum. Wat de totale waarde is van alle kunst waarover het Prado beschikt is onbekend. Het museum liet eerder al weten dat ruim 90 procent van de kunstwerken niet kunnen worden getaxeerd. Het gaat om een collectie van 33.829 kunstwerken waarvan maar aan 3.195 werken een financiële waarde kan worden toegekend.

Grote impact voor alle musea wereldwijd

In mei dit jaar publiceerde UNESCO een rapport over de financiële consequenties van covid-19 voor alle musea ter wereld. Daarin werd gesteld dat naar schatting 90 procent van de 95 duizend musea tijdens de crisis de deuren moest sluiten. Volgens het rapport hebben de grote musea wekelijks een inkomstenverlies van 600 duizend euro geleden. Dat zou op korte termijn nog geen grote gevolgen hebben, maar op de middellange en lange termijn zal dit betekenen dat de inkomsten aan overheidssubsidies, financiële bijdragen van sponsors en donateurs drastisch zullen afnemen. 80 procent van de ondervraagde musea in het onderzoek van UNESCO beaamde deze voorspelling voor de toekomst. 

Dit vind je misschien ook leuk