Gouden formule voor boekwinkels in Spanje gevonden?

door admin
Gouden formule voor boekwinkels in Spanje gevonden?

Eind 2019 – toen het coronavirus nog helemaal niet in beeld was – bevonden Spaanse boekwinkels zich reeds lang in zwaar weer. Diverse moderniseringspogingen konden het tij van omzetdalingen niet keren. De coronapandemie zorgt nu echter voor een versnelling van dat proces.

Online blijkt juiste richting voor Spaanse boekwinkels

Voornamelijk eigenaren van kleine en middelgrote boekwinkels hebben het internet omarmd, de handen ineen geslagen en deze samenwerking resulteert in www.todostuslibros.com, een online verkoopplatform van de Spaanse confederatie van boekverkopersgilden en -verenigingen (CEGAL). Bij dit initiatief zijn tot nu toe zevenhonderd zelfstandige boekwinkels uit heel Spanje aangesloten en de verkoop van boeken blijft maar stijgen.

Op 13 november was het de Dag van de Zelfstandige Boekwinkel en in het kader daarvan werd Todostuslibros.com eind oktober gelanceerd. Op deze website zijn inmiddels ruim een miljoen titels direct via boekwinkels in Spanje te bestellen.

Overweldigend resultaat dankzij noodtoestand Spanje

Volgens CEGAL zijn de eerste resultaten overweldigend: In slechts twee weken tijd zijn er 30.000 geregistreerde gebruikers en blijft de verkoop van boeken stijgen. De via deze website bestelde boeken worden vervolgens binnen 24 tot 48 uur thuisbezorgd. Een uitkomst, zeker in tijden waarin mensen vooral binnen moeten blijven. Volgens de boekhandelsconfederatie heeft de noodtoestand in Spanje gezorgd voor 22,5 procent extra omzet. Dat komt neer op zo’n 232 miljoen euro.  

De brancheorganisatie vindt dat dit platform anders is dan platformen zoals Amazon. Via Todostuslibros.com krijgt de consument het advies van boekwinkeleigenaren zelf en vinden activiteiten plaats die voorheen ook door deze individuele boekwinkels werden georganiseerd.

Hoopvol het jaar afsluiten

Met deze resultaten kijken eigenaren van boekwinkels hoopvol naar de toekomst. De verkoopcijfers zorgen voor licht optimisme en met de komst van de kerstperiode kan de sector voorzichtig concluderen dat ze 2020 toch nog positief kunnen afsluiten.

Dit vind je misschien ook leuk