Grote klif op een van Spanje’s beroemdste stranden stort in

door admin
Grote klif op een van Spanje's beroemdste stranden stort in

Nu is in de nacht van maandag op dinsdag een van de metershoge stenen bogen van het beroemde strand Playa de las Catedrales in de gemeente Ribadeo in de provincie Lugo ingestort. Dit is bevestigd door het regionale ministerie van Milieu aan EuropaPress. Vanwege het nachtelijk tijdstip was er niemand aanwezig. Technici van de dienst voor Natuurlijk Erfgoed in Lugo voeren op dit moment nog een inspectie uit om de oorzaken van het incident te onderzoeken. 

Volgens de regioregering zijn dit soort instortingen ‘gewoon’ op dit strand dat vooral bestaat uit metershoge kliffen die doen denken aan zuilen en bogen in een kathedraal, vandaar ook de naam het ‘strand van de kathedralen’. De instorting betreft ditmaal echter wel een erg groot stuk klif. 

Naar aanleiding van het inspectierapport wordt bekeken of er een interventie of werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Ondertussen voorziet men dat het tij de kleinste van de afgebroken rotsblokken wel mee zal sleuren. 

Maximum aantal bezoekers

Omdat er wel vaker rotsblokken naar beneden vallen en na het ongeluk in 2018 waarbij een 25-jarige man uit Valladolid om het leven kwam, geldt er op drukke momenten (zomer en Semana Santa) een maximum aantal bezoekers. In het hoogseizoen dienen toeristen hun bezoek aan Playa de las Catedrales te reserveren. 

Het strand prijkt op vrijwel alle lijstjes met mooiste stranden van Spanje en is ook een beschermde zone met een oppervlakte van 29 hectares die is te vinden op de gemeentegrens tussen Ribadeo en Foz. De talloze grotten, galerijen en kalk- en leistenen bogen en kliffen van tien tot dertig meter hoog zijn gevormd door duizenden jaren erosie van wind, golven en regen. 

Dit vind je misschien ook leuk