Zonder opgravingswerkzaamheden 66 Romeinse nederzettingen gevonden in Spanje

door admin
Zonder opgravingswerkzaamheden 66 Romeinse nederzettingen gevonden in Spanje

Een groep archeologen heeft tijdens de pandemie 66 Romeinse militaire legerplaatsen ontdekt in een gebied dat de huidige provincies León, Palencia, Burgos y Cantabrië bestrijkt. Zonder dat er opgravingen in situ aan te pas kwamen, hebben de onderzoekers van achter hun bureau met behulp van technologie deze vestingen geregistreerd. Ze gebruikten niet-invasieve methoden zoals lucht- en satellietfoto’s of de LIDAR-scanner, een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van laserpulsen.

De archeologen plaatsen de vondsten in de vroege stadia van het Romeinse Rijk en ze werden vermoedelijk door de Romeinse legers gebruikt bij de aanleg van wegen tijdens de Cantabrische oorlogen (29-16 v.Chr.). Deze ontdekkingen vullen veel hiaten en geven een complexer beeld van de manier waarop het Romeinse leger zich voortbewoog in de bergen van het huidige noordwest Spanje. De duidelijk herkenbare rechthoekige vormen met afgeronde hoeken bevestigt het Romeinse karakter, oordelen de onderzoekers

Uitgelichte locaties

Dankzij de databases van het nationale geografisch instituut en de geografische weergaven in Google Earth of Bing Maps zijn de nieuwe structuren gedocumenteerd. Deze middelen maken nieuwe analyses en evaluaties mogelijk van een gebied dat in de preromaanse tijd werd bewoond door inheemse groepen, zoals de Turmogos, de Vacceos, de Cantabriërs en de Astures.

In de provincie León werden over diverse valleien verspreid, 41 vestigingen gevonden met concentraties tussen de steden Oteruelo de la Valdoncina, Trobajo del Camino en San Andrés de Rabanedo. Ook legerden daar de legioenen VI Victrix en VII Gemina. Een andere belangrijke conglomeratie zijn de 25 enclaves die zich bevinden langs de noordelijke valleien van Palencia en Burgos, evenals in het zuiden van Cantabrië.

Geschiedenis herschrijven

In de afgelopen decennia heeft een groep archeologen onder leiding van Eduardo Peralta Labrador, 60 militaire nederzettingen gedocumenteerd in het noordwesten van Spanje. Daarmee hebben zij een groot deel van de geschiedenis van de Romaanse overheersing is dat gebied herschreven.

Ook zullen de archeologen de gebieden met Romeinse militaire activiteit blijven onderzoeken om zo het beeld zo compleet mogelijk te maken van de gehele Romeinse bezetting en alle veroveringsprocessen waarmee de Romeinse Staat zich in deze zone heeft gevestigd.

Dit vind je misschien ook leuk