
Een jury van 27 deskundigen afkomstig uit Spanje, Italië, Griekenland, Duitsland, Portugal, Japan, Argentinië, Israël en de Verenigde Staten stelt jaarlijks deze top-100 samen van de beste extra virgen olijfolies (verkregen uit eerste koude persing) ter wereld. Van de tien best beoordeelde olijfolies, zijn er vijf afkomstig uit Spanje.
ADVERTENTIE
Winnaar algemeen komt uit Italië
De winnaar is dit jaar Don Gioacchino Grand uit Italië, het land dat na Spanje met dertien noteringen het vaakst voorkomt in de top-100. Vorig jaar nog kwam de Spaanse olijfolie Oro Bailén Picual als winnaar uit de bus, maar is in de editie 2021 buiten de top-10 gevallen. De hoogst genoteerde Spaanse olijfolie is Rincón de la Subbética Altitude de Córdoba, die op de algemene lijst een derde positie inneemt en in de categorie ‘biologisch’ zelfs als beste ter wereld is beoordeeld.
Winnaar Don Gioacchino Grand uit het Italiaanse Puglia scoorde 96 van de 100 te behalen punten. Volgens de jury is de smaak “exceptioneel, subliem en zeer complex (…) met fruit-, noten-, vanille- en kaneelaroma’s die het best tot hun recht komen in combinatie met vlees, groenten en brood. Voor dit vloeibare goud moet een prijs van zestien euro per halve liter worden betaald.
Nummer twee op de ranking, de eveneens Italiaanse Schinosa, is met 9 euro per halve liter aanzienlijk lager geprijsd. De jury beoordeelde deze olijfolie als intens en complex met een groen en tegelijkertijd rijp en kruidig aroma dat goed tot zijn recht komt bij vlees, groenten en pasta.
Beste biologische olijfolie ter wereld komt uit Córdoba
De winnende Spaanse biologische olijfolie Rincón de la Subbética Altitude de Córdoba heeft volgens de jury een aroma van groene olijven, omringd door vers gesneden kruiden en vijgenblad. In de mond heeft de olie een complexe smaak die aan perfectie grenst. De scherpte en zuurheid zijn optimaal in balans met een vleugje pit, zo schrijft de jury. Deze olijfolie komt het best tot zijn recht in combinatie met vis, vlees en in salades. Een halve liter Rincón de la Subbética Altitude kost achttien euro.
Spaanse olijfolies in de top-10
De op één na beste Spaanse olijfolie Claramunt Extra Virgen Picual uit Jaén staat op nummer zes. De jury waardeert het frisse, groene aroma met een vleug verse kruiden en olijfblad dat het beste smaakt in combinatie met vis, groenten en kaas. Een halve liter Claramunt Extra Virgen Picual kost ongeveer dertien euro.
In de top-10 staan verder nog genoteerd de Spaanse olijfolies La Panadera Premium (Jaén, ongeveer elf euro per halve liter), Al Alma de Olivo Hojiblanca (Toledo, ongeveer 10 euro per halve liter) en Finca Varona La Vella (Castellón, ongeveer 12 euro per halve liter).
De inleiding van de Evooleum-editie 2021 is geschreven door chef-kok Joan Roca van het wereldberoemde driesterrenrestaurant El Celler de Can Roca in Gerona.