Filomena richt voor honderden miljoenen euro schade aan in Madrid

door admin
Filomena richt voor honderden miljoenen euro schade aan in Madrid

De Partido Popular van Madrid heeft alle PP-burgemeesters in de regio met klem verzocht om de centrale regering om compensatie te vragen voor de geleden schade die is aangericht door Filomena. Ook PSOE-burgemeesters zoals die van Móstoles en Alcobendas overwegen een verklaring tot rampgebied aan te vragen. Ook is aan regiopresident Isabel Díaz Ayuso van Madrid gevraagd een steunfonds te creëren om daarmee de kosten van de schade te dekken.  

Burgemeester van Madrid Jose Luis Martínez-Almeida liet gisteren op radiozender Cope weten dat de schade alleen al voor de horeca in de hoofdstad geschat wordt op zo’n 70 miljoen euro. De totale schade in de stad zal volgens de burgemeester zeker in de honderden miljoenen euro lopen. 

Velerlei schade

De onkosten waar de regio mee te maken heeft variëren van schade aan persoonlijke bezittingen als huizen en auto’s, overheidskosten voor het sneeuwvrij maken van wegen en trottoirs, het taxeren van de schade op de weg (alleen al een bomenonderzoek kost 15 miljoen euro), tot schade voor de winkeliers. 

Als een gebied officieel als rampgebied is aangemerkt, ontstaat het recht op financiële vergoeding voor de lokale overheden, belastingverlaging, in sommige gevallen vrijstelling voor bijdragen aan de sociale zekerheid, etcetera. De regioregering van Madrid is bij machte om voor de gehele regio een verklaring tot rampgebied aan te vragen. 

Verklaring rampgebied geen prioriteit

Vicepresident Ignacio Aguado van Madrid liet weten dat een verklaring tot rampgebied een puur administratieve handeling is, en de prioriteit nu eerst uitgaat naar het weer op gang brengen van het dagelijkse leven voor de inwoners van Madrid. De afwikkeling van de financiële gevolgen zijn nu niet aan de orde, maar wordt over enkele weken of maanden afgehandeld.

Volgens een wet uit 2015 moeten de gemeenten zelf beoordelen of een verklaring tot rampgebied gerechtvaardigd is en de administratieve procedure bij centrale overheid in gang zetten. “Daar staan wij volledig achter en willen de gemeenten in de regio alle steun verlenen die zij daarbij nodig hebben en samen met hen de geleden schade in kaart brengen”, aldus de vicepresident van Madrid. 

Dit vind je misschien ook leuk