Spaanse regio’s officieel tot rampgebied verklaard

door admin
Spaanse regio’s officieel tot rampgebied verklaard

Madrid, Castilië-La Mancha, Castilië en León, Asturië, La Rioja, Navarra en Andalucië zijn dinsdag officieel tot rampgebied verklaard door de Spaanse regering. Het bestuur van Pedro Sánchez reageert hiermee op het verzoek dat al enkele dagen geleden werd gedaan vanuit de Spaanse hoofdstad en diverse autonome regio’s. De Spaanse nieuwssite La Sexta schreef dat de verklaring – die officieel ‘Zona Gravemente afectada por una Emergencia de Protección Civil’ wordt genoemd – dinsdag werd goedgekeurd binnen de Ministerraad.  

Wat houdt verklaring tot rampgebied in?

Het officieel verklaren van een plaats of regio tot rampgebied is een eerste stap voor het herstellen van de schade. Volgens artikel 23.2 van de wet 17/2015 moet de regering eerst (laten) onderzoeken of er sprake is van persoonlijke of materiële schade aan de leefomstandigheden van de bevolking en zo ja, hoe hoog deze is.

Na waardering en controle hiervan kan er hulp aan de bevolking worden verleend of vergoedingen aan gemeentes worden gegeven voor herstel. Bij het verklaren van een regio tot rampgebied worden vaak ook belastingvoordelen of –vrijstellingen toegekend aan inwoners en bedrijven. De burgemeester van Madrid liet eerder weten dat de historische sneeuwval door storm Filomena voor zo’n 1,4 miljard euro aan schade heeft aangericht.

Meer problemen voor Spaanse hoofdstad

Het uitroepen van Madrid tot rampgebied lost niet direct alles op voor de Spaanse hoofdstad; verre van zelfs. Vanwege de extreme sneeuwval ligt het vuilnis al ruim een week op straat omdat afvaldiensten niet overal konden komen vanwege de hevige sneeuw.

Niet alleen het vuilnis – wat inmiddels behoorlijk wat ongedierte aantrekt in Madrid – maar ook een naderende storm hangt als dreiging boven de Spaanse hoofdstad. De storm, die gisteren werd aangekondigd door het Aemet, zorgt voor hogere temperaturen en dat betekent een grote hoeveelheid smeltwater.

Nalatig onderhoud putten en riolen Madrid

In het artikel van de Spaanse nieuwssite 20minutos.es wordt door experts gesproken over het wanbeleid van Díaz Ayuso aangezien structureel onderhoud aan de riolen is nagelaten. De putten kunnen straks de extreme hoeveelheid aan smeltwater niet aan wat overstromingen van de straten in Madrid tot gevolg zal hebben.  

Dinsdag schreef moncloa.com dat de gemeenteraad van Madrid een spoedplan heeft gelanceerd om putten en riolen in rap tempo schoon te maken om verstoppingen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk