‘Ouders’ voor alleenstaande vluchtelingenkinderen op Canarische eilanden

door admin
'Ouders' voor alleenstaande vluchtelingenkinderen op Canarische eilanden

Nau (fictieve naam) spettert rond in de plassen in de tuin van zijn nieuwe huis. Een 52-jarige inwoner van Tenerife laat trots foto’s op haar telefoon zien van de dreumes van inmiddels 1,5 jaar oud. Twee maanden geleden kwam Nau in een bootje aan vergezeld door een man die claimde familie te zijn. Autoriteiten bevestigden later dat dit niet het geval was. Nau was zonder zijn familie in een klein bootje vanuit de Sahara naar het Spaanse eiland gevaren.

350 echtparen worden tijdelijk pleegouders op Canarische eilanden

Dit is een van de schrijnende verhalen van kinderen die zonder hun ouders of bekenden zijn gevlucht. De Spaanse krant El País schrijft dat op de Canarische eilanden inmiddels ruim 350 gezinnen zijn die zich bij het ministerie van Sociale Zaken hebben aangemeld als tijdelijk pleeggezin om deze kinderen op te vangen. Zij treden op als pleegouders terwijl voor deze kinderen een definitief adoptiegezin wordt gezocht.

Vorig jaar kwam er een recordaantal vluchtelingen aan op de Canarische eilanden waaronder de 2.000 minderjarigen die alleen reisden. Zonder ouders, zonder papieren en zonder iemand die kon vertellen wat hun achtergrond was.

Opvangen in pleeggezin beste voor deze kinderen

Het stimuleren van gezinnen om deze gevluchte kinderen op te nemen is een prioriteit vanuit sociale instellingen. Ondertussen proberen deze om de echte ouders of familieleden op te sporen om te kijken of hereniging mogelijk en verantwoord is. Is dit niet het geval is dan gaan de sociale diensten op zoek naar een adoptiegezin.

Het opvangen van vluchtelingenkinderen is niet nieuw. Veel echtparen schreven zich jaren geleden al in bij de sociale dienst om gestrande kinderen op te vangen. Deze tijdelijke opvang is echter niet voor iedereen weggelegd. Koppels moeten een training en een test ondergaan en worden begeleid in het opvangproces. Het opvangen van een kind betekent niet alleen het opvoeden van een kind van iemand anders, maar pleegouders moeten ook trauma’s leren herkennen en hiermee om leren gaan.

Veel kinderen zijn ouders onderweg verloren

Het verhaal van de achtjarige Mace, een meisje uit Ivoorkust, kwam onlangs ook in de Spaanse media. In maart stapte ze alleen uit een bootje op het strand van Gran Canaria. Ze vertelde dat haar moeder was gestorven en dat haar vader in Frankrijk zat. Wat hiervan klopt, blijft gissen. Feit is wel dat dit slechts een van de vele verhalen is van kinderen van wie de ouders de oversteek van Afrika naar de Canarische eilanden niet hebben overleefd.

Dit vind je misschien ook leuk