EU noemt Spanjes herstelplan voortreffelijk maar mist nog details

door admin
EU noemt Spanjes herstelplan voortreffelijk maar mist nog details

Toch is Gentiloni niet ontevreden over het plan dat hij ‘briljant en grondig’ noemt en vindt hij dat Spanje ‘op de goede weg’ is. De komende weken echter zullen de Spaanse autoriteiten met aanvullende informatie moeten komen. 

Werk van Nadia Calviño ‘voortreffelijk’

Voorzitter van de Eurogroep Pashal Donohoe is het met Gentiloni eens en noemde het werk van de Spaanse vicepremier en minister van Economische Zaken Nadia Calviño ‘voortreffelijk’. Donohoe zei in een persconferentie na afloop van de videoconferentie van de Europgroep: “We vragen Spanje ferme toezeggingen te doen over de door te voeren hervormingen en met meer details te komen over de beoogde doelstellingen”. 

In de afgelopen maanden heeft Eurocommissaris Gentiloni overleg gevoerd met de ministers Nadia Calviño van Economische Zaken, Yolanda Díaz van Werkgelegenheid en José Luis Escrivá van Integratie en Sociale Zekerheid over het op te stellen nationale herstelplan. De zogeheten Europese Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (Recovery and Recilience Facility) zal vanaf de tweede helft van februari van kracht gaan. Vanaf dat moment kunnen alle EU-lidstaten hun definitieve versie van het plan indienen bij de Europese Commissie, die daarna twee maanden de tijd heeft om alle nationale plannen te evalueren. 

Minister Calviño heeft laten weten binnen afzienbare tijd alle details over de hervormingen voor werkgelegenheid en sociale voorzieningen te zullen indienen. Het gaat om twee van de in totaal 28 voorlopige onderdelen van het plan die Spanje nog niet had ingediend. 

Herstel economieën en digitale en ecologische transitie

De Europese Commissie had de EU-lidstaten voorafgaand aan de videoconferentie van de Eurogroep een document gestuurd waarin gewaarschuwd wordt voor de verergering van de al bestaande macro-economische disbalans binnen de Eurozone. De noodzaak deze nieuwe realiteit aan te pakken was een van de gesprekonderwerpen in de virtuele bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën. Donohoe benadrukte dat het Europese noodfonds de enige uitweg is en moet worden ingezet om de Europese economieën te herstellen en de digitale en ecologische transitie te realiseren. 

Dit vind je misschien ook leuk