Spanje twee keer in top 15 spectaculairste kastelen wereldwijd

door admin
Spanje twee keer in top 15 spectaculairste kastelen wereldwijd

De meeste kastelen zijn in de Middeleeuwen gebouwd op strategische plekken -in de strijd tegen de Moren- in grensgebieden als Aragón, Catalonië, Andalusië en Castilië. En alles wat met de Middeleeuwen te maken heeft, lijkt een grote aantrekkingskracht op toeristen te hebben van het bezoeken van kleine dorpjes met traditionele straatjes tot de imposante kastelen uit die tijd. 

Spanje met 2 kastelen in wereldwijde top 15 

Eind 2020 heeft het tijdschrift National Geographic een lijst van de 15 meest spectaculaire middeleeuwse kastelen ter wereld uitgebracht. Twee Spaanse kastelen zijn geselecteerd voor deze lijst. 

Het schilderachtige kasteel van Loarre (provincie Huesca, Aragón) 

In de 11e eeuw domineerde het silhouet van dit kasteel al de velden van de Hoya de Huesca. Het kasteel werd in 1085 op rotsen gebouwd, zodat er geen tunnels onder gegraven konden worden. Opdrachtgever was koning Sancho III en de bouw duurde in totaal zo’n 60 jaar. Het kasteel van Loarre is het oudste Romaanse kasteel en een van de best bewaarde vestingwerken van Spanje en behoort tot de best bewaarde Romaanse kastelen van Europa. Door de authentieke en machtige uitstraling – met muren van wel twee meter dik- was het kasteel het decor van verschillende films, zoals ‘The Kingdom of Heaven’ met Liam Neeson en Jeremy Irons. 

Castillo de Alcázar de Segovia (provincie Segovia, Castillië en Leon)

Er wordt wel gezegd het Alcázar van Segovia een inspiratiebron was voor het kasteel van Assepoester van Walt Disney. Dit monumentale en sprookjesachtige kasteel, met kegelvormige torens, gelegen op een heuvel in de stad Segovia, werd gebouwd in 1122 bovenop een Spaans-Arabische vesting. Het stond in de 12e eeuw bekend als een bastion en was tot de 19e eeuw de residentie van koningen; ook koning Alfonso VIII heeft er gewoond. Het kasteel is in de loop der eeuwen meerdere malen gerestaureerd en uitgebreid; de huidige vorm, met het onmiskenbare silhouet van de koepels, is te danken aan koning Filips II. Wat ooit een van de meest weelderige kastelen van het middeleeuwse Spanje was, is vandaag de dag een historisch-artistiek monument in de prachtige en gastronomische stad Segovia. De Troonzaal en de Kombuiszaal zijn een speciale vermelding waard.

Dit vind je misschien ook leuk