Verslechterende situatie Spanje dwingt regio’s tot extra coronamaatregelen

door admin
Verslechterende situatie Spanje dwingt regio's tot extra coronamaatregelen

De meest recente cijfers die werden gemeld door de Spaanse minister van Volksgezondheid zijn opnieuw hoger dan de records die de afgelopen dagen werden gemeld. Met deze aantallen lijkt de verspreiding van het virus in Spanje onhoudbaar.

Spanje dacht het ergste achter de rug te hebben

Nog geen week geleden dacht de Spaanse regering de maximale incidentie per 100.000 inwoners te hebben bereikt en dat er op korte termijn een afvlakking of zelfs een daling van de curve zou plaatsvinden. Helaas blijkt dat niet het geval en is de incidentie donderdag zelfs vastgesteld op 795,65 coronagevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen.

Spaanse regio’s gedwongen tot extra maatregelen

Regiobesturen hebben vrijdag besloten tot een nieuwe set aan maatregelen om het virus in te dammen. Op dit moment is er onenigheid tussen de regiobesturen en de centrale overheid. Omdat het ministerie van Volksgezondheid niet opnieuw wil overgaan tot een strenge lockdown zoals in maart 2020 besluiten diverse regiobesturen het heft tot strengere maatregelen in eigen hand te nemen. e

Coronamaatregelen voor heel Spanje en per regio

Voor heel Spanje zijn de volgende maatregelen tot eind mei van toepassing: verplicht dragen van mondmasker in openbare gelegenheden, alleen essentiële reizen tussen autonome regio’s, avondklok van 23.00 tot 6.00 uur en beperkte samenkomst. Per regio gelden nog extra maatregelen. Deze nieuwe maatregelen komen bovenop de eerder aangekondigde beperkingen.

Andalusië

In Andalusië geldt een perimetrale afsluiting voor alle gemeentes met een virusincidentie van meer dan 500 op 100.000 inwoners gemeten over 14 dagen. Vanaf zaterdag 23 januari 00:00 uur geldt dit voor 396 gemeenten in de Zuid-Spaanse regio. Winkelcentra en de horeca moeten om 18.00 uur dicht. Maximaal vier mensen mogen samenkomen. De avondklok vanaf 22.00 uur blijft gelden, maar zodra daar toestemming voor komt van de landelijke regering wil het regiobestuur deze vervroegen naar 20.00 uur. Voor gemeentes met een incidentie van meer dan 1000 op 100.000 inwoners geldt dat alle niet-essentiële winkels en bedrijven dicht moeten. Kijk hier naar de actuele cijfers per gemeente.

Aragón

Hier zijn Zaragoza, Huesca, Teruel, Calatayud, Ejea, Tarazona, Alcañiz, Cuarte de Huerva en Utebo afgesloten. Niet meer dan vier mensen mogen samenkomen. Niet-essentiële winkels sluiten om 18.00 uur en in het weekend. De avondklok wordt vervroegd van 22.00 tot 6.00 uur.

Asturië

De regio is afgesloten en van de inwoners wordt gevraagd om thuis te blijven. Hier geldt een avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur en maximaal zes mensen mogen samenkomen. De horeca sluit om 20.00 uur en examens van universiteiten gaan niet door.

Balearen

Op Mallorca en Ibiza zijn samenkomsten van mensen die niet in een huis wonen verboden. Er gelden wel enkele uitzonderingen voor alleenstaanden. Ook de horeca, sportscholen en grote winkelcentra zijn helemaal dicht.

Cantabrië

De regio is afgesloten en de avondklok geldt van 22.00 tot 6.00 uur. Maximaal zes personen mogen samenkomen. In de weekenden blijven winkelcentra gesloten. Horecazaken mogen alleen nog maar buiten hun klanten bedienen. Sportevenementen zijn niet meer toegankelijk voor publiek.

Catalonië

Gemeentes zijn tot 25 januari afgesloten. Ook winkelcentra en sportscholen blijven dicht. Essentiële winkels zijn tijdens het weekend ook gesloten. Toegang en consumptie in bars en restaurants wordt alleen gedurende vaste tijdsblokken toegestaan.  

Canarische eilanden

Het tonen van een negatief testresultaat voor mensen uit andere delen van Spanje is verplicht. Voor La Gomera, Gran Canaria en Lanzarote geldt een avondklok vanaf 23.00 tot 6.00 uur en er mogen maximaal vier mensen samenkomen. Voor El Hierro, La Palma en Fuerteventura geldt een avondklok tussen 0.00 en 6.00 uur en hier mogen maximaal zes mensen samenkomen.

Extremadura

Gemeentes zijn afgesloten. Horecazaken en winkels in gemeentes met meer dan 5.000 inwoners blijven gesloten. Amateur-sportevenementen worden geschorst. Winkels mogen maar 30 procent van de gebruikelijke capaciteit toelaten. Avondklok geldt van 22.00 tot 6.00 uur.  

Galicië

Hier geldt een avondklok vanaf 22.00 uur en winkels gaan om 21.30 uur dicht. Samenkomsten van maximaal vier mensen zijn toegestaan. Voor de horeca in Santiago, A Coruña en Ourense gelden beperkingen vanaf 18.00 uur en in de hoofdstad mogen mensen niet binnen in de horecazaken komen.

Madrid

In de Spaanse hoofdstad geldt een avondklok van 23.00 tot 6.00 uur. Er is sprake van een beperkte mobiliteit voor bijna vijftig zones en bijna twintig gemeentes. De horeca sluit om 22.00 uur.

Murcia

Openbaar vervoer rijdt niet vanaf 20.00 uur tenzij noodzakelijk is bevonden. Samenkomsten tussen mensen die niet samenwonen zijn helemaal verboden, uitgezonderd mensen die afhankelijk zijn van zorg. Bijna veertig gemeentes zijn perimetrisch afgesloten.

Valencia

Niet-essentiële winkels sluiten om 18.00 uur. De horeca werd al eerder deze week in zijn geheel gesloten voor minimaal twee weken. De avondklok gaat in om 22.00 uur en maximaal zes mensen mogen samenkomen. Het is verboden om op straat te roken.

Dit vind je misschien ook leuk